Нова дума

Важно за пенсионерите в Испания: декларация за живот в сегашните условия

zoom Важно за пенсионерите в Испания: декларация за живот в сегашните условия

13 април 2020

Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България в Мадрид информира българските пенсионери в Испания относно изпращането на декларация за живот в настоящите условия на криза с COVID-19:

Испанската институция Seguridad Social съобщава, че всички пенсионери, които са представили декларацията си за живот, ще продължат да получават пенсията си в установената периодичност. Тези пенсионери, пребиваващи в чужбина (извън Испания), които не са представили декларация за живот в края на установения срок, ще продължат да получават пенсията си, тъй като този срок не тече до края на извънредното положение.

В края на извънредното положение в Испания ще бъде предоставен допълнителен срок за тези, които не са представили декларация за живот. Този срок би могъл да бъде изключен по отношение на онези лица, които пребивават в страни с наложени строги мерки за населението, действащи по същото време. Спирането на срока за представяне на декларация за живот повишава риска от изплащане на

пенсии след смъртта на пенсионера, поради което се предвижда предприемане на действия, като осъществяване на телефонен контакт или други мерки, които позволяват извършването на проверка на статуса на пенсионера.

Служба по трудови и социални въпроси,

Посолство на РБългария – Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: