Нова дума

Когато част от трудовия стаж е в друга държава

19 декември 2019

Ако изпълнява изискването за навършена възраст, всеки, който е правил вноски в испанското Социално осигуряване, има право на държавна пенсия. Това се отнася и за онези, които имат част от трудовия си стаж в друга страна.

Как се изчислява пенсията на такива трудещи се? Трябва ли да се прави специално искане? Отговорът на тези въпроси зависи от държавата, в която човек е работил.

В рамките на Европейското икономическо пространство – страните от ЕС, плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, – няма проблеми за пенсиониране, тъй като в Испания се признава трудовият стаж в тези държави (има общоевропейски регламент, с който се координират националните системи на социалното осигуряване).

Годините с вноски в две или повече страни от Европейското икономическо пространство се събират и на основата на правените вноски всяка държава изчисля своята част от пенсията, която изплаща.

В интернет се забелязват заблуждаващи информации по този въпрос. Трябва дебело да се подчертае: испанското Социално осигуряване събира годините с вноски в Испания и в България, например, за да се докаже, че кандидатът за пенсиониране има изисквания минимален трудов стаж – 37 години. Размерът на пенсията се изчислява от всяка страна по отделно, в зависимост от годините с вноски в съответната държава. Фактически живеещ в Испания българин над 65 години може да получи две пенсии: едната е на базата на вноските в испанското Социално осигуряване, а другата е на основата на вноските, правени в България.

 

Пълният текст е публикуван в брой 640 на „Нова дума“.

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Мен ме интересува следното.Тази година трябва да се пенсионирам в Б-я,отговарям на условията по закона за пенсиониране,но искам да зная мога ли да продължа да работя в Испания ,а аз имам постоянен договор/fija descontinua/и съм тази фабрика от 17 г.