Нова дума

Изпращат информация за стаж и вноски

21 ноември 2019

Социалното осигуряване възобнови изпращането на информация за периода, през който са правени вноски. Кампанията започна в понеделник, 18 ноември. В съобщението на институцията се казва, че хората на 60 и повече години ще получат и подробна информация за базата на вноските през последните 21 години, „тъй като размерът на бъдещата им пенсия е свързан с нея“.

По принцип всички, които са работили с вноски поне един ден през 2018 година, ще получат SMS, в който ще бъдат информирани, че разполагат с цялата информация на уебсайта за Социално осигуряване, чрез услугата „Comunicación de vida laboral y bases de cotización a los trabajadores“ (трудов стаж и база на вноските). Текстовото съобщение ще достигне до онези, на които институтът има телефонния номер. Ако Министерството на труда не знае номера за контакт, ще бъде изпратено писмо с информацията.

Заедно с данните, съответстващи на вноската, регистрираните в Социалното осигуряване домашни помощнички също ще могат да намерят информация за трудовите си ввзаимоотншшения през 2018 година – по-конкретно, периода на правени вноски и полученото възнаграждение. Могат да се консултират и отпуските по болест, бременност, майчинство, бащинство и съответните обезщетения.

Информацията е важна, особено за онези, които мислят за пенсиониране, тъй като за получаване на контрибутивна пенсия законът изисква минимум 15 години вноски в Социалното осигуряване.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: