Нова дума

Подготовка за пенсионирането – съвети според възрастта

1 декември 2018

В началото на есента се засили обществения дебат за пенсиите. Пенсионери от цялата страна продължават да настояват за по-достойни пенсии.

Правителството обеща да увеличи минималната пенсия с 3% и да коригира останалите в зависимост от инфлационния процент, ако бъде приет договорения от социалистите и Podemos бюджет за 2019 година.

Обаче дългосрочните прогнози на Европейската комисия не са окуражаващи. Според Брюксел в средата на века броят на пенсионерите в Испания ще се увеличи от сегашните 9,6 милиона на 15 милиона. За поддържането на държавната пенсионна система това означава броят на работещите да се удвои – от днешните 18 милиона на 30 милиона през 2050 година. Трудно достижима цифра.

При този сценарий е напълно възможно делът на публичната пенсия спрямо заплатите – сега е 80% - да бъде сериозно намален. „Ако към това се добави и несигурността относно актуализирането на пенсиите и устойчивостта на самата система, става видно, че за да се гарантира по-голяма покупателна способност в бъдеше са необходими и други инструменти“, казва председателят на трудовите консултанти към Общия съвет на икономистите Роберто Перейра. „ Не е задължително да е частен пенсионен фонд. Могат да се използват наеми от недвижими имоти, например.“

В тази насока специалистите дават съвети на три вида работещи как да се подготвят най-добре за пенсионирането.

Младеж, който току-що е започнал да се труди

Млад човек, наскоро завършил образованието си и започнал кариера на трудовия пазар като наемен работник, „може малко да направи в тази насока“, казва икономистът Рафаел Пампийон.

„Той има други приоритети, на които посвещава значителна част от доходите си – брак, деца. А спестяванията ще отидат за жилище. Отгоре на всичко, тъй като сегашните заплати са много ниски, възможността за спестяване за времето, когато се пенсионира, е силно ограничена поне докато достигне около 40-годишна възраст. Ако пък няма „гръб“ и е принуден да живее под наем, натрупването на резерв за пенсионирането е невъзможно.“

В случай че вместо да бъде зависим, този млад човек работи самостоятелно и създаде своя компания, и ако тя е успешна, може да се възползва от сегашните облекчения и да продължи да инвестира в собствения си бизнес. По този начин, „когато наближи възрастта за пенсиониране, може да продаде бизнеса си и да натрупа резерв, който да намали рисковете“, казва Пампийон.

Проблемът? „Възможно е да плаща малки вноски в Социалното осигуряване, което предполага да бъде по-активен в пестенето, за да си осигури спокойни страни.“

 

Пълният текст е публикуван в брой 616 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: