Нова дума

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 2

16 ноември 2017

Предлагаме на вашето внимание втората част на въпросите на присъствали в залата по време на срещата „Пенсиониране в Испания и в България“ на 14 октомври със съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева и с адвокат адв. София Николаева.

 

Имам в България стаж 28 г. и 5 месеца, на 62 години съм. В Испания имам 11 г. стаж и съм на борсата. Имам ли право да се пенсионирам на 63 г.?

Адв. София Николаева

Имате право на предсрочно пенсиониране в Испания, но първото условие, което трябва да изпълнявате, е, че пенсията, която изчисли испанската администрация въз основа на годините труд тук, е над минималната пенсия, която в момента е 605 евро. Т.е. ако въз основа на 11-те години стаж в Испания, не ви бъде изчислена минимална пенсия, нямате право да се пенсионирате на 63 г. И освен това – ако едно лице се предпенсионира на 63 години с минимум 605 евро пенсия, му се прилагат редукторни коефициенти. Т.е., пенсията ще бъде намалявана със 7,5% всяка година – 7,5% на 64 години и общо 15% на 65 години. Това намаление не е само до навършване на нормална пенсионна възраст, а пенсията остава намалена с 15% до живот. Понякога подобно пенсиониране икономически е неизгодно.

 

На 64 години и 8 месеца съм, имам 13 години осигурителен стаж в Испания и 21 години в България. Мога ли да взема испанска пенсия на 65 години?

Адв. София Николаева

Не. Ще вземете испанска пенсия през 2018 г. – на 65 г. и 6 месеца.

 

Дали мога да получавам някаква пенсия, след като съм на 55 години и имам определен стаж в България и Испания?

Елица Славчева

Възрастта 55 години не предполага получаване на пенсия, освен ако не става дума за вид инвалидна пенсия, свързана с нетрудоспособност. За пенсия за осигурителен стаж и възраст е рано.

 

В България съм работил при условията на 1 и 2 категория труд и имам навършени 58 години. В Испания имам котизирани 15 години. Ако се прибера в България сега, кога ще мога да получа испанската пенсия?

Елица Славчева

Въпреки че имате котизирани 15 години в Испания, все още не сте навършил възрастта за пенсиониране, която в момента е 65 години или 65 години и 5 месеца (в зависимост от стажа). Така че трябва да изчакате да навършите и второто условие, което е възрастта, за да може да кандидатствате за испанска пенсия.

Едно от условията за пенсиониране в Испания също е поне 2 осигурителни години да са сред последните 15 години. Няма санкция, ако се приберете в България, и не сте работили в Испания преди пенсиониране.

 

Още въпроси и отговори са публикувани в брой 592 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: