Нова дума

Акценти от срещата „Пенсиониране в Испания и България“

zoom Акценти от срещата „Пенсиониране в Испания и България“

19 октомври 2017

Около 300 българи присъстваха на срещата-дискусия „Пенсиониране в Испания и България“, организирана от в. „Нова дума“ и Асоциация „Дунав“ в залата на Junta Municipal de Distrito de Loranca на 14 октомври. За да дадат максимална яснота по въпроса, съветникът по трудовите въпроси в Посолството на Република България в Мадрид Елица Славчева и адвокат София Николаева – член на Мадридската адвокатска колегия, разясниха основните моменти на пенсионирането у нас и в Испания. На продължилата близо 3 часа среща двете дами отговориха на множество въпроси и поеха ангажимент от страниците на в. „Нова дума“ да отговорят и на останалите питания, за които не остана време.

В този брой публикуваме резюме на презентациите на двете експертки, за да бъде информацията достъпна и за лица, които не успяха да присъстват на дискусията. В следващия пък ще поместим отговорите на въпросите, зададени от присъстващи в залата.

 

Елица Славчева

Моята презентация е по темата за условията и процедурата за пенсиониране в България. Ще се постарая на първо място да ви дам информация за условията, но в по-голямата част от презентацията бих искала да се спра на чисто практически въпроси и аспекти, към които от моята практика и престой досега в Испания и работата ми като съветник по трудови въпроси, съм забелязала, че българите проявяват най-голям интерес или пък срещат определени трудности.

Ще се радвам да отговоря на вашите въпроси.

След извършената реформа в пенсионната система на България, се предвижда едно плавно покачване както на пенсионната възраст, така и на изискуемия стаж за пенсиониране. Когато говорим за стаж и възраст – това са двете услови, на които трябва да отговаря едно лице, за да има право на пенсия – да е навършило определена възраст, която през настоящата 2017 година за жените е 61 години, а за мъжете – 64 години. Изискуемият стаж за жените е 35 години и 4 месеца, а за мъжете – 38 г. и 4 месеца.

Правя уговорката, че в момента говоря за най-масовата – трета категория труд. За лицата, работили при тежки, вредни и опасни условия на труд, има други изисквания.

Всяка следваща година бележи едно увеличаване на изискването за стаж и възраст, като целта е през далечната 2037 година възрастта за пенсиониране да се изравни и за жените, и за мъжете, и да бъде 65 години и за двата пола. Същевременно изискуемият стаж за пенсиониране също нараства до 2027 година, когато за жените той ще бъде 37 години, а за мъжете съответно – 40 години.

Какво става, когато едно лице няма изискуемия стаж, тъй като виждате, че той е доста голям – 35-36 години? В тези случаи лицата могат да се пенсионират, ако имат поне 15 години действителен осигурителен стаж. Пояснявам, че в този случай действителен осигурителен стаж означава време, което действително е прослужено или изработено било по трудов договор или по служебно правоотношение. В този период не се включват т.нар. „дарени периоди“, като например времето, в което се полага на жените като отпуск за отглеждане на малко дете или пък отбиването на редовната военна служба от мъжете.

 

Пълният текст е публикуван в брой 590 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: