Нова дума

От януари пенсионната възраст е 65 години и 5 месеца

zoom От януари пенсионната възраст е 65 години и 5 месеца

15 декември 2016

Според приетата през 2011 г. промяна и в изпълнение на закона за пенсиите от 2013 г., който задължава трудещите се в Испания да работят повече години, ако искат да получат пълната си пенсия (имайки предвид, че по пътя си кризата „отписа“ от Социалното осигуряване 3,7 милиона осигуряващи се), беше въведена система за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране така, че през 2027 г. тя да бъде 67 години. За получаване на целия размер на пенсията онези, които ще се пенсионират през 2017 г., трябва да са навършили 65 години и 5 месеца. До 2018 г. възрастта ще се увеличава с по един месец годишно, а след това – с по 2 месеца на година. Увеличаването на пенсионна възраст е от полза за системата – повече вносители в Социалното осигуряване, по-късно получаване на пенсия.

Удължаването на възрастта за пенсиониране има изключения, свързани най-вече с трудовия стаж. Човек може да получи пълната си пенсия на 65 години, ако е набрал трудов стаж (със съответните вноски) от 36 години и 3 месеца или повече. Всяка година изискваният трудов стаж се увеличава с по 3 месеца; през 2027 г. онези, които искат да се пенсионират на 65-годишна възраст, трябва да имат 38 години и 6 месеца трудов стаж.

Статистиката сочи, че пенсиониращите се сега са работили от по-ранна възраст и имат по-дълъг трудов стаж. Проблемът са днешните млади, които поради по-голям учебен цикъл или липса на работа, започват трудовия си стаж по-късно, при това с по-ниски заплати. Проблем имат и много жени, които поради майчинските си задължения са натрупали „празнини“ в трудовия стаж.

 

Пълният текст е публикуван в брой 569 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: