Нова дума

Неприятни изненади при пенсионирането в Испания

zoom Неприятни изненади при пенсионирането в Испания

28 април 2016

75 евро пенсия за 5 години работа като шофьор. 200 евро пенсия за 11 години работа в склад. 330 евро пенсия за 15 години работа като едноличен търговец. Това са реалните пенсии, отпуснати през последните 2 години на сънародници в Испания, които са навършили необходимата за пенсиониране възраст. По-големи от българските за същия трудов стаж, но явно доста по-малки от очакваните…

Трудната за проумяване истина, че минимална испанска пенсия (636 евро в момента) срещу 15 години трудов стаж тук вече е в историята, предизвика негативните реакции на много наши читатели. Доста от тях обжалваха решенията на Seguridad Social, други се обръщаха към различни институции за помощ, но без резултат. Макар всеки случай да е строго индивидуален, законовите промени, влезли в сила в началото на 2013 г., указват точния начин на формиране на пенсията, който няма как да бъде променен.

Нашите наблюдения показват, че при българите объркването идва от факта, че минималният стаж, необходим за придобиването на право на пенсиониране в Испания е 15 години (2 години от които да са преди да поискате да се пенсионирате), но размерът на пенсията се изчислява не върху тези 15 години, както беше преди, а на база осигурителните вноски през последните 19 години за пенсиониращите се през 2016 г., 20 години за пенсиониращите се през 2017 г. и т.н.

Служител в пенсионния отдел на Seguridad Social обясни пред „Нова дума“, че когато става въпрос за пенсиониране според европейските регламенти на лице, което отговаря на всички изисквания (възраст, минимален осигурителен период, работещо, недоброволно прекъснало трудовия си стаж, регистрирано като безработно и т.н.), се проучва правото му на един от двата типа пенсии – pensión prorrata и pensión nacional, като винаги решението е в полза на пенсионера, т.е. отпуска му се по-високата сума.

I случай – PENSIÓN PRORRATA

Това е пенсията, която отговаря на целия трудов стаж на лицето, което има осигурителни периоди в Испания и в други страни-членки на Европейския съюз. Определя се според постановеното в испанското законодателство и съгласно нормативите на ЕС, като се имат предвид осигурителните периоди в Испания и стажът в други страни, в които се прилагат европейските регламенти.

II случай– PENSIÓN NACIONAL

Това е пенсията, която съответства на годините, работени с трудов договор в Испания. Определя се, като се има предвид само осигурителният стаж от тук и се изчислява според валидните условия към момента на подаване на молбата за пенсиониране.

 

Пълният текст на статията, както и подробни примери за пенсиониране в Испания, са публикувани в брой 554 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Момчил 28/04/2016

  А така... Българите си мислят, че за 5 г. работа в Испания ще получат 400 евро твърда пенсия и ще си живеят като царе в България. Да, да, ама не!


 2. Tsetska 28/04/2016

  Нормално е. В цяла Европа има пенсионна реформа


 3. Veselin Kolev 28/04/2016

  Ами инвестирайте в пенсионни фондове бе, интересувайте се!


 4. Marko 02/05/2016

  Веселинчо ,много си прост бе синко ! Имаш ли представа що е то инвестиция в пенсионен фонд,може би колкото аз от космонавтика!?
  Когато се пенсионирате ,консултирайте се с адвокат-не жалете пари и си оправете стажа от БГ.


 5. Атанаска 09/05/2016

  Имам един въпрос,ако някой може да ми помогне много ще съм благодарна. Какви стъпки трябва да предприемем в България след като вече подадохме заявление за пенсиониране тук в Испания?


 6. petar 09/05/2016

  Здравейте,аз вървя по този път. За да си подадеш документите за пенсиониране трябва да имаш навършени 64.8 год, за момента. ако ти остават като на мен две години,трябва да си работещ и да те съкратят от фирмата с сертификата за инем,да можеш да се регистрираш. Там ти искат трудовата книжка от България -която я изпращат служебно в НОИ-България.Ако имаш стаж за паро го ползваш,ако нямаш те пускат на помощи. От България е похвалното ,че доволно бързо ги подготвиха ,за 20 дни и бяха изпратени ТУК. За мъжете ,пригответе си военните книжки и тях искат в НОИ. Изпращането на документите от ИНЕМ до НОИ и обратно е около 4 месеца. И трябва да се интересувате по телефона или с сита. Сита с летра B -аюда.в ИНЕМ. Тия дни мисля,че ще разбера повече. Това е което знам от личен опит.


 7. ЯГОДИНКА 10/05/2016

  Zdraveite iskam da popitam tuk v ispania ima li kategorii za pensionirane kakto v bg. naprimer parva na edikolkosi godini vtora i tn.


 8. Мария 30/06/2018

  През 2008г. напуснах Испания и последната ми осигурителна вноска остана неплатена, а работодателят ми е платил неговата част. Това предполагам ще е проблем за получаване на частична пенсия (2г.7м.стаж в Испания) след като навърша 65год. За това бих искала да попитам, ако някой знае - мога ли да внеса осигуровката, която дължа и по какъв начин, за да нямам проблем при кандидатстване за частична пенсия от Испания. Осъзнавам,че тя може да е и 30 евро,но при тукашната ми пенсия от 197,40 лв, това за мен ще е някаква помощ.