Нова дума

Данъчно облагане на резиденти в Испания, пенсиониране без стаж, размер на парото

zoom Данъчно облагане на резиденти в Испания, пенсиониране без стаж, размер на парото

15 ноември 2018

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за пенсиониране при недостатъчен трудов стаж в Испания, данъчно облагане на резиденти и нерезиденти, изчисляване на парото.

Въпрос 1:

Здравейте!

Казвам се Еленка Цвяткова Иванова, на 64 години съм и живея в Марбея. Резидент съм от 27.07.2007 г. От 2011 г. съм записана на борсата като безработна. След 1 година подписване, ми дадоха 11 месеца помощи.

От юли 2013 г. получавам вдовишка пенсия в България по Европейски регламент, в  размер на 170 лв. Съпругът ми никога не е живял в Испания.

Първата година в Испания работих във фирма като чистачка по строителни обекти. Казаха, че ме осигуряват, но впоследствие разбрах, че съм била излъгана.

Имам здравословни проблеми и затова съм работила малко – колкото да се справям с личните нужди. Затова нямам никакъв трудов стаж тук. В България имам 25 години.

Въпросът ми е: какво мога да направя сега, за да получавам някаква помощ или пенсия? Знам, че много съм закъсняла, но мисля, че имам все пак някакъв изход.

Колко трудов стаж трябва да имам тук? На колко часа и на каква длъжност да бъда осигурена? Важи ли стаж като лимпиеса де огар за пенсиониране? И на колко часа е най-добре?

Вярвам, че ще получа информация от вас и ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете.

С уважение: Елена

Въпрос 2:

Здравейте!

Искам да попитам адв. София Николаева как да се сложа на баха за IRPIF? Напускаме Испания със семейството ми през март 2019 г. Къде да отида, за да подам декларация, че напускам Испания? Първите няколко месеца до март ще съм на паро. Желая да уредя тоя въпрос тук, че да не ме търсят в България.

Поздрав сърдечен!

Мария

Въпрос 3:

Здравейте!

Може ли да поместите информация за различното данъчно облагане на лица с чужда националност в Испания?

Поздрави,

Русанова

Въпрос 4:

Здравейте!

Работя в строителството и ме осигуряват в момента на 4 часа. Във видата лаборал пише, че имам 297 дни стаж. Аз искам да изляза на паро, но знам, че трябват поне 365 дни. Отидох в SEPE и там един служител ми каза, че нямало значение за обезщетението за безработица дали работиш 4 часа на ден или 8 часа. За тях дори и 1 час работа на ден се води един ден стаж. Според него аз вече съм имал едната година стаж за паро и мога да подавам документите. Така ли е наистина? И какъв ще е размерът на парото ми?

Георги Йорданов

 

Отговорите на адв. София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 615 на "Нова дума".

 

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: