Нова дума

Трансгранично отвличане на дете от родител в ЕС

zoom Трансгранично отвличане на дете от родител в ЕС

20 септември 2018

Причината да напишем тази статия са зачестилите случаи на трансгранично отвличане от български граждани на деца, чието семейство има установен адрес в Испания. Много грешна е идеята, която имат извършителите на това престъпно деяние, окачествено като „престъпление с особена тежест“, че щом може да се мине полицейският контрол на летището, без да се изиска разрешение и от двамата  родители, то „нищо не могат да ни направят.”

Няма никакво значение каква националност има детето – щом жизнената му среда като дом, родители, училище, приятели, роднини, извънкласни занимания, кръжоци и т.н. е в Испания, се смята, че то не може да напусне страната, без изричното съгласие на двамата родители.

Като трансгранично отвличане на дете се дефинира ситуацията, в която единият от родителите едностранно, без съгласието на другия родител и без съдебно решение, незаконно изведе дете под 16 години от държавата му на постоянно пребиваване и го отведе в друга.

Прехвърлянето или задържането на детето се счита за незаконно, когато е извършено от родител в нарушение на упражняваните родителски права от другия родител. Детето, отведено от държавата, в която се е установило да живее с единия или двамата родители, в държава, избрана от бащата или майката, извършил(а) прехвърлянето на детето без съгласието на другия родител, е недопустимо.

Един от най-често срещаните примери в нашата практика е следният: млада двойка с дете, чиито партньорски или семейни  отношения преминават през криза. В резултат на тази ситуация единият от родителите извежда детето от Испания, където е живяло например 3, 5 или 10 години, в България, без да вземе предвид отказа да другия родител и най-лошото – лишавайки детето от възможността да го вижда.

Това престъпно деяние се наказва според чл. 225 на Наказателния кодекс със затвор от 2 до 4 години и отнемане на родителските права до 10 години.

Как мога да предотвратя отвличането на детето ми?

• Опитайте да разговаряте с другия родител, с цел постигане на консенсус и решение на проблема за доброто на детето Ви.

• Ако детето има нужда от лични документи за пътуване, за което Вие не сте съгласни, опитайте да предотвратите издаването им, като се свържете с компетентната служба.

 

Статията на адв. София Николава (тел. 691 466 305) е публикувана в брой 611 на в. "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: