Нова дума

Въпроси и отговори за права на интерни и шофьори, пътуване в чужбина при complemento a mínimos и др.

zoom Въпроси и отговори за права на интерни и шофьори, пътуване в чужбина при complemento a mínimos и др.

2 август 2018

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за пенсиониране при неплатена осигуровка в Испания, смърт на работодател, плюс към испанските пенсии и пътуването в чужбина, шофьори.

Въпрос 1:

Здравейте!

Търся отговор на моя казус за испанска пенсия и видях, че има доста запитвания във вашия вестник, но не можах да намеря отговор. Затова ви пиша и искрено се надявам въпросите ми да стигнат до когото трябва и да получа отговор. Става въпрос за следното: през 2018 г. напуснах Испания, където имам 2 г. и 7 м. трудов стаж. Сега се пенсионирах в България със 197,40 лв. При напускането на Испания остана неплатена една осигурителна вноска, на която работодателят ми е платил своята част. Това може ли да ми е проблем за отпускане на частична пенсия от Испания? Ако е така, как мога да си платя дължимата вноска и да придобия право на пенсия, след като навърша 65 год., на 30.12.2021 г. Ако нямам право на това, могат ли да ми се върнат внесените осигуровки? Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако получа отговор.

Поздрави,

Мария Ковачева

Въпрос 2:

Здравейте!

Какво се полага, ако почине работодателят ми? Работя на интерна и имам договор от 6 месеца?

Мими

Въпрос 3:

Здравейте, адв. Николаева!
Благодаря, че разяснихте, че доходите на pareja de hecho влияят при формирането на complemento a mínimos. Бихте ли казали само какъв е законно установеният лимит за доходи за тази година? Ако половинката ми взима 900 евро пенсия, моята пенсия от Испания е 50 евро, а от България 150 евро, каква добавка ще получа?

Иванка Христова

Въпрос 4:

Уважаема адв. Николаева,

Имам едно питане, свързано с плюса към пенсиите от Испания. Получавам такъв и знам, че мога да напускам Испания само за 90 дни на година. Приятелка ми каза, че от Сегуридад сосиал са й потвърдили, че ако се представи валиден болничен от България, признават отсъствие и за повече дни. Така ли е това и ако да – трябва ли да се превежда и легализира документа? Също така – как може пенсионер да си извади болнични?

Поздрави и благодаря предваярително.

Пешо

Въпрос 5:

Здравейте, драга редакция!

Бих искала да задам въпрос на адв. София Николаева. В момента съм аутономо и се водя управител на фирмата ми. Предстои ми да стана майка в края на годината. Може ли да разясните как стои въпросът с майчинството на аутономо? Какви са законовите положения, какъв е периодът и какъв е размерът?

Благодаря предварително.

Поздрави!

Катя

Въпрос 6:

Здравейте на всички от вестника.

Имам въпрос към адв. София Николаева. Шофьор на камион съм. По номина шефът ми плаща 1000 евро, но получавам допълнително пари на ръка. Така евентуалното ми паро би било по-малко. Какво мога да направя, за да включат в номината ми реалния размер на парите, които получавам?

Методи

 

Отговорите на адв. София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 609 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: