Нова дума

Какво трябва да знаем, ако фирмата, в която работим, се обяви в несъстоятелност

zoom Какво трябва да знаем, ако фирмата, в която работим, се обяви в несъстоятелност

10 август 2017

Когато разберем, че фирмата за която работим е предприела процедура по несъстоятелност, се пораждат много съмнения, въпроси и най-вече – несигурност у работниците.

Трябва да се разграничат две различни ситуации:

- В случаите, в които работникът не е получил официално писмо за уволнение от страна на фирмата – работодател и продължава да получава редовно месечното си възнаграждение, трябва да продължи с изпълнението на трудовите си задължения както винаги.

- В случаите, в които фирмата – работодател, обявила се в несъстоятелност, спре да изплаща заплатите на работниците, могат да се предприемат следните действия:

  • Да претендират за изплащането на дължимите заплати, представяйки искова молба пред социален съд.
  • Паралелно с исковата молба, да се поиска прекратяване на договора за работа, ако забавянето и/или неизплащането на заплатите се повтаря и превръща в практика.

Ако в края на крайщата фирмата предприеме процедура, за да бъде обявена в несъстоятелност и в последствие се окаже, че няма ликвидност за плащане на заплатите и в частност – дължимите обезщетения на своите работници, Фондът за гарантираните на трудовите възнаграждения (FOGASA) поема изплащането, с някои ограничения...

 

Пълният текст на адв. София Николаева е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: