Нова дума

Адвокат София Николаева с нови отговори на читателски въпроси

Адвокат София Николаева с нови отговори на читателски въпроси

17 март 2016

Адвокат София Николаева отговаря на читателски въпроси. Темите, които засяга в този брой, са за смяната на фамилните имена при испанска националност, прекъсване на трудов договор по време на болнични, възстановяване на паро, коя е институцията, която може да помогне за даване на степен инвалидност... Ако и вие имате питания, пишете ни на имейла или на адреса на редакцията.

Въпрос 1:

Здравейте!

Получих като много наши сънародници испанска националност през 2013 г., но не се съгласих с новите фамилни имена, които ми назначиха, и обжалвах.

Днес, 23.02.2016 г. получих решението, с което отхвърлиха моето обжалване и директно ми назначиха фамилни имена, дори служебно са ми издали констативен акт за раждане.

Имам два въпроса:

- Дали това е само тук, в Мадрид?

- Има ли някой друг който вече е минал по този път?

Засега съм склонен да продължа на следваща инстанция, за това всяка информация, би ми била от много полза. Прилагам сканирани последните документи.

С предварителна благодарност,

Николай

Въпрос 2:

Здравейте!

Имам въпрос и ако е възможно да ми отговорите. Докато съм в болнични, работодателят ми има ли право да ме освободи от работа? Наета съм като инвалид от INEM и когато подписвах договора, работодателят ми каза, че е по някаква клауза за 3 години, а в него пише infinitivo.

Благодаря ви предварително.

Димитрина Статева

 

Въпрос 3:

Здравейте!

Имам един въпрос – през септември 2012 г. получих еднократна помощ за период на работа от 6 месеца. Документите ги подадох на 13.08.2012 г., от 15.08.2012 г. до 28.08.2012 г. си бях в България. Помощта е преведена на 10.09.2012 г. Сега, 4 години по-късно, ми пращат писмо да върна помощта, заради напускане на страната (Испания) без да ги известя.

Въпросът ми е, могат ли 4 г. по-късно да изискват това и длъжна ли съм била да ги известявам, при положение, че през този период все още не съм знаела дали ще получа помощта?

Помощта е "Cotizacióninsuficienteparaprestacióncontributiva".Проблемът е, че имам "autorización de salida al extranjero por un periodo igual o inferior a 15 días", но като съм се върнала, просто не съм отишла да ги уведомя и въпреки това, помощта е поръчана след този период. Не знам в такъв случай, записана като безработна, но не получаваща помощи през периода на напускане на Испания имат ли право да изискват връщането й? И всъщност има ли срок, в който те имат право да искат връщането на помощта? Това са 4години…

Благодаря предварително!

Христина

 

Въпрос 4:

Здравейте!

От 12 години живея в Испания. Оперираха ме от дискова херния. Мога да ходя, но не мога да работя. Много ми е трудно. Ходих в Seguridad Social в Саламанка и ми отговориха, че не могат да направят нищо. Въпросът ми е какво и къде трябва да предприема?

Дани Добрев

Отговорите, подготвени от адв. София Николаева, може да намерите в брой 551 на "Нова дума". За връзка с нея: тел. 691 466 305 

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. imam golema molba za otgovor kam kogo trebva da se obarnem za advokatska rabota. Advokata e ot Balgaria i iska da raboti v España.Predvaritelno blagodara ako imate vazmojnost da mi otgovorite-


  2. НОВА ДУМА 31/03/2016

    Здравейте! Най-добре е да се обърнете към Colegio de Abogados в областта, в която ще се установи адвокатката в Испания. Oттам ще ви дадат подробна информация как може да стане техен член, за да практикува тук. Поздрави!


  3. elena georgieva 08/01/2017

    ZDRAVEITE iskam da popitam mojeli ot edno lice na drugo da se prexvarli staja ot 10 dni chlen ot familia


  4. Toni 08/02/2017

    Dushterq mi e rodena v ispania i e na 6 meseca nujno li e da i vadq bg documenti ili da izchakam do godinka i da iskaram dni zada moga da iskaram trajeta sanitaria