Нова дума

За професионалните шофьори

За професионалните шофьори

18 февруари 2016

Статията на адв. София Николаева е посветена на Боянка и Светослав Николови

За никого не е тайна, че сред професионалните шофьори на камиони в Испания има голям брой българи – както мъже, така и жени.

Няма да навлизам в подробности за рисковете за здравето, които носи това да си професионален шофьор в продължение на дълги години. От известно време моите клиенти, които упражняват тази професия, се увеличават, което ми позволява да придобия по-обща представа за актуалните проблеми на тази професионална група. Проучванията показват висок процент на водачи със сърдечно-съдови проблеми – за съжаление един от случаите, по които работя в момента е именно смъртта на водач, получил сърдечен удар по време на работа. Трудовите злополуки, свързани с професията, ще бъдат обект на друга статия. В общи линии всички те са свързани с дългите часове, прекарани без физическо движение, нарушения сън, нередовното хранене, продуктите за бърза консумация, които са принудени да употребяват, стреса, че са зад волана почти през целия ден. При анализа на елемента на стрес на работното място не може да пропуснем и постоянната заплаха, на която са подложени от крадците на горива, и факта, че на практика няма професионален шофьор, който не е бил атакуван с някакъв вид газ, докато спи, за да не забележи кражбата.

Следователно, това е една гилдия, с която много работодатели злоупотребяват безмилостно и изискват изминаването на маршрут за рекордно кратко време, при това по второкласни пътища, за да се избегне плащането на такси.

Вероятно броят на пътните злополуки с камиони не е толкова висок, ако го сравним с този на автомобилните, но е факт, че по-голямата част от тях са свързани с липсата на сън и преумората.

Затова не може да се отрече смелостта на тези професионалисти, защото обикновено са далеч от дома, в чужди земи, в по-голямата част от случаите не познават езика на страните, през които преминават, и понякога биват глобявани, без да разбират защо, но винаги са готови да изпълнят "мисията" до края.

Основната тема в тази статия е съсредоточена върху санкциите. Най-честите наказания в този сектор са свързани с времето за управление и почивка, основно регулирани от Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г., а на територията на Испания – от Закона за сухопътен транспорт планиране и регламента (LOTT). Тези стандарти считат следните действия за наказуеми, като санкциите са, както подробно е описано по-долу:

НАРУШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ТАХОГРАФИТЕ

МНОГО ТЕЖКИ НАРУШЕНИЯ (санкции, вариращи от 2001 до 6000 €)

• Манипулирането на тахографа или негова част, ограничителя на скоростта или други инструменти или средства за контрол, които задължително трябва да са монтирани на превозното средство и са предназначени, за да следят за нормалната експлоатация, както и монтажа на механични, електронни или други елементи, предназначени да нарушат правилното функциониране на съответните средства за контрол или да променят техните показания, дори когато единият или другият не са в експлоатация по време на извършвана проверка.

• Липсата на тахограф, ограничител на скоростта или техни елементи или други инструменти или средства за контрол, които задължително трябва да бъдат монтирани на превозното средство. Еквивалентно на тази липса е използването на инструменти или артикули, които не са одобрени, както трябва да е задължително, или които са различни от тези, изисквани по регламент.

 

Пълният текст на статията на адв. София Николаева е публикуван в брой 549 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. LYUBOMIR 11/07/2016

    zdraveite
    za globite e jasno , iskami se obache da pogovorim kakvo tochno triabva da se plasta na edin camionero i kak firmite mamiat shofiorite si plastaiki im na kilometar