Нова дума

Практически съвети за начинаещи предприемачи

Практически съвети за начинаещи предприемачи

21 януари 2016

За много години, скъпи читатели! Тази година имам доброто желание да започна нова тематика, намираща се в онази гранична житейска област между правото и икономиката.

Надявам се тя да е полезна за всички нас и най-вече за онази категория смели наши сънародници, които отказват да ползват само социални помощи и са в активна работоспособна възраст. Онези, които рискуват да започнат собствен малък бизнес.

Не твърдя, че сами по себе си социалните помощи са нещо лошо, но в известен смисъл те притъпяват изобретателността ни в активна възраст. Да не говорим как действат на човешкото самочувствие. През изминалите години водещи икономисти получиха Нобелови награди, доказвайки същото. Например Томас Сарджънт получава Нобелова награда за икономика през 2011 г. Той прави изследвания на европейския пазар на труда, в които показва как щедрите помощи за безработица и регулирането на пазара на труда водят до дълготрайно високи нива на безработица.

Най-общо казано, до 35-годишна възраст, в който и да е трудов сектор, нещата са лесни – можем да намерим работа като наемни работници. Работодателите ни „ухажват“ и бъдещето е розово и прекрасно. Уви, за кратко време. Големият въпрос е: какво да правим след навършването на 40-45 години в условията на продължителна икономическа криза, когато същите тези работодатели започват масово да ни уволняват?

Традиционно работодателите търсят само млади кадри със „100-годишен опит“. Останалите престават да ги търсят и наемат. Същевременно именно това поколение българи (40-45 г.) излиза не само от друга държава, но и от икономическа система, в която предприемачеството бе практически непозната и забранена територия. При това положение, алтернативите за тези поколения, останали трайно без работа, са или социалните помощи, или създаването на собствен малък бизнес. Не казвам, че всички остават без работа, но една голяма част от тази група наистина не са активни на пазара на труда. Именно на нея посвещавам този текст.

АХ, ТОВА Е МНОГО СЛОЖНО – НЕ Е ЗА МЕН, ЩЕ СЕ ПРОВАЛЯ!

Да, възможно е. Но Вие вече сте шампиони. Оцелели сте в чужда държава и сте научили нов език, т.е. това не е първото преодоляно предизвикателство в живота Ви. Винаги Ви остава на разположение „спасителният пояс“ на евентуалните социалните помощи, а и ще сте придобили безценен опит и знание за това как не се прави даден бизнес. Най-странното е, че колкото по-образован е даден човек, толкова повече страхове и блокажи придобива. Преодолейте тези страхове. Опитайте – без да сте активни със сигурност нищо няма да се получи.

В тази връзка, приветствам смелите мъже и жени, които са идвали в кантората за съвет и са опитвали. На всички тях пожелавам успех. Заслужават го.

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНА?

Винаги започваме от нуждите на хората – клиентите. Българи, испанци, китайци… Всички те се нуждаят от храна, облекло, отопление, забавления и т.н.

А всеки малък, среден или голям бизнес се нуждае от клиенти, които пък на свой ред се нуждаят от продукт (стока или услуга), който Вие да им продадете срещу техните пари. Така върви светът от поне 10 000 години, та до наши дни. Старата формула пари – стока/услуга – пари никога не е преставала да бъде актуална. Времената и занаятите са се изменяли, но не и същността на нещата.

 

Пълният текст на адв. Дора Пощакова може да прочетете в брой 547 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: