Нова дума

Адв. София Николаева отговаря на читателски въпроси

Адв. София Николаева отговаря на читателски въпроси

10 декември 2015

Адвокат София Николаева отговаря на читателски въпроси. Темите, които засяга в този брой, са за инспекция на аутонумо, наложена глоба за шофиране, защо изискват vida laboral при издаване на NIE за постоянно пребиваване, законови положения при раздяла и развод... Ако и вие имате питания, пишете ни на имейла или на адреса на редакцията.

Въпрос 1:

Здравейте!

Искам да споделя един проблем за аутономос. Имах алта като аутономо за 3 месеца и е закрита през май 2014 г., без да има дейност, подадени са тримесечни и годишни декларации. През ноември 2015 г. получавам писмо от Dirección General de Trabajo y Seguridad Social да представя документите на аутономос, фактури за закупени материали и др. Но как да им представя фактури, след като е посочено, че не съм имала дейност? И ако не ги представя, може да се наложи глоба до 6250 евро. Просто съм изумена. А и пропуснах да напиша, че съм инвалид. Изобщо нямам идея какво да направя…

Поздрави,

Цеца Иванова

Въпрос 2:

Здравейте, адвокат Николаева!

Семейството ни преминава през труден период от няколко месеца, след като диагностицираха детето ни с аутизъм. От тогава мъжът ми се отчужди, не играе с детето, не ми помага в грижите за него, не ме придружава в специализираните центрове, в които го водя. Преди няколко дни ми заяви, че иска да се разделим за известно време, да бъдел сам и да се съсредоточал върху себе си. Не искал развод, а просто временна раздяла. Приех новината спокойно. Все пак имам по-важни неща, за които да мисля. Аз работя с трудов договор, а той нелегално. Банковата ни сметка е обща и моята заплата отива за ипотеката (на която и двамата сме титуляри), кредитите (на мое име, но за неща, които той ползва – кола, лаптоп, таблет) и за някои от месечните разходи. През останалото време живеем с неговите пари. Той ми каза, че щял да дава всеки месец някаква сума за детето и до там.

Искам да попитам има ли начин (когато не става дума за развод) да се определи черно на бяло от съда или от някаква друга институция издръжката, която трябва да плаща, както и неговата част от ипотеката и от разходите за апартамента, които той трябва да покрива? Той ми спомена нещо за регистриране на separación, но не знам за какво точно става дума и какви действия трябва да се предприемат за това. Разчитам на вашия отговор.

Благодаря предварително!

Ана-Мария, Аликанте

 

Въпрос 3:

Здравейте!

Пиша Ви във връзка с постоянните сертификати за граждани на ЕС. Ето цитат от страницата на Министерството на вътрешните работи (напълно съответстващ на европейските разпоредби): Son titulares del derecho a residir con carácter permanente los ciudadanos de un Estado miembro de la UniónEuropea.... que hayan residido legalmente en España durante un período continuado de cinco años. Нужни документи за получаване на въпросния сертификат: Documentación acreditativa del supuesto por el que se accede a la residencia permanente, excepto en el caso de acceso a la misma por haber residido legalmente en España durante un periodo continuado de 5 años, en el que no es preciso aportar documentación adicional dado que dicha circunstancia será verificada de oficio por la Oficina de Extranjería.

Въпрос: на какво основание се изисква vida laboral (комисария провинция Барселона)? Изискването е да си живял, а не да си работил над 5 г. Което обстоятелство се установява по служебен път.

Моля за професионален коментар от Ваша страна!

Ромари

Въпрос 4:

Здравейте!
Бих искала да попитам следното: трябва ли да вадя пълномощно за извеждане на дъщеря ми от Испания и съответно – от България, след като с бащата сме разведени тук и родителските права са присъдени на мен? Той не се интересува от нея и от близо година не поддържаме никаква връзка.

Благодаря!

Савова, Валенсия

Въпрос 5:

Здравейте!
Искам да попитам, след като ми е наложена забрана за шофиране в Испания за година и един ден, дали е само за Испания или важи за цяла Европа?

Благодаря предварително!

Поздрави,

Данчо Георгиев

Въпрос 6:

Здравейте!

Моят случай е следният: с майката на сина ми, с която нямаме брак, но живеехме заедно, се разделихме преди 4 месеца. Оттогава тя не ми дава да виждам и да взимам детето. Дори отказва да вдига телефона, за да говоря с него. Синът ми, който е на 5 години, не приема тази ситуация добре, защото е свикнал с мен. Предложих й да се споразумеем за издръжка, за периоди, през които да е при мен, тя отказа. Твърди, че трябва да се произнесе съдът. Завела е дело, но е насрочено за догодина. Какво мога да направя в тази ситуация? Все пак идват празници, аз искам да бъда със сина си!

Благодаря предварително!

Иван Иванов, Барселона

 

Отговорите, подготвени от адв. София Николаева, може да намерите в брой 544 на "Нова дума". За връзка с нея: тел. 691 466 305 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: