Нова дума

Улеснения за гражданите – нови права за испанските нотариуси

Улеснения за гражданите – нови права за испанските нотариуси

23 юли 2015

Продължават промените в областта на испанското гражданско право – специално в подразделението, отнасящо се до испанското семейно право. Поредната реформа е интересна с оглед сравняването й с други правни системи. Знаете ли, например, че в Русия съществува така наречения „административен развод“? Е, при определени условия, това вече ще бъде възможно и в Испания. Става дума за новия Закон за доброволната юрисдикция (Ley 15/2015, de 2 de julio, de la Jurisdicción Voluntaria), публикуван в брой 158 от 03.07.2015 г. в испанския еквивалент на държавен вестник, който, в основната си част, влиза в сила 20 дни след обнародването му.

Преди одобряването на този закон, част от испанското общество обвини създателите му в прокарването на „лобистки“ интереси, тъй като създава допълнителна работа и приходи за професионалните гилдии на нотариусите и регистраторите, компенсирайки намаляването на сделките в строителния бранш, което е трайна тенденция с настъпването на икономическата криза. Не се наемаме да даваме оценка на подобна теза.

Факт е, че понастоящем разводът по взаимно съгласие, извършван от испанските съдилища, не изисква държавна такса (не визирам хонорарите на адвокат и procurador), а новият закон дава право на нотариусите също да извършват развод по взаимно съгласие, но след заплащането на нотариална такса. От друга страна, обаче, също така е факт, че съдилищата са претоварени – за най-обикновен развод по взаимно съгласие на места се чака до шест месеца; прословутият развод „експрес“ понякога изобщо не е толкова „експрес“, колкото и да го рекламират в най-различни професионални брошурки. Но нека се върнем на темата и да систематизираме новостите в този току-що публикуван закон.

Засегнати са почти всички основни институти на испанското семейно право, а именно:

1. Сключване на брак;

2. Развод;

3. Осиновяване;

4. Наследяване.

 

Пълният текст на статията на адв. Дора Пощакова може да прочетете в брой 535 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: