Нова дума

За данъците върху българските пенсии, за помощите над 55 г., за ипотеките и др.

За данъците върху българските пенсии, за помощите над 55 г., за ипотеките и др.

28 май 2015

Въпрос 1:

Уважаема г-жо Пощакова,

Съпругът ми навърши 65 години и подаде документи за пенсиониране в Seguridad Social. Служителката му е казала, че ще се пенсионира след 3 месeцa при навършени 65 години и 3 месеца, след като дойде справката от България за трудовия му стаж, които трябва да бъде 35 години и 9 месеца. А той има 35 години и 6 месеца. В този случай, при недостиг на три месеца, ще има ли пенсия или ще трябва да се даде "де алта" и да работи още три месеца? Как да постъпи?

Благодаря предварително!

Гинка 

Въпрос 2:

Здравейте, адвокат Пощакова!

Бих искала да ви попитам нещо със връзка с помощите над 55 години. Мъжът ми е на 56 г. и работи, но на половин работен ден. След два месеца обаче договорът му свършва. Знаем, че парото му ще бъде на половина. След това обаче ще може ли да кандидатства за помощите над 55 години? И това, че се е осигурявал на половин работен ден, ще повлияе ли върху размера на тази субсидия, ако въобще му я отпуснат?

Благодаря!

Симеонка Спасова

Въпрос 3:

Здравейте!

Работя като интерна в една къща от 4 години, но не желаят да ми направят договор и да ми плащат осигуровки. Какво мога да направя? Как да ги принудя? Не искам да остана без работа, но вече съм на възраст, а времето минава и няма да мога да се пенсионирам.

Даниела

Въпрос 4:

Уважаема адв. Пощакова,

Чета с интерес статиите и отговорите ви, които „Нова дума“ публикува. Имам следното питане към вас: бях наел един апартамент, договорът беше удължаван общо 5 години, но намерих жилище с по-изгоден наем и реших да напусна. Предупредих хазаина предварително, както пише в контракта, той каза, че няма проблем. Разбрахме се да ми върне фиансата, след като освободя апартамента и той се убеди, че няма някакви щети. В уречения ден дойде, видя, че всичко е наред и обеща да се обади, за да ми върне парите. Вече минаха 3 месеца и това не става. Търсих го няколко пъти, но той се крие или ме лъже – другата седмица, след 3 дни и т.н. Все пак са 800 евро, които не искам да му подарявам. Бил съм изряден платец на наема, покрил съм всички сметки за газ, ток и вода. Ако погледнем реално – дори той има да ми дава пари, защото съм правил подобрения в жилището за собствена сметка. Какво мога да направя, за да си получа фиансата?

Очаквам отговора ви и благодаря предварително!

Христо Трифонов

Въпрос 5:

Здравейте!

Имам въпрос, на който се надявам да може да ми отговорите. Предстои ми да стана баща. Тъй като приятелката ми не работи легално, мога ли да взема аз отпуск по майчинство или има право само на няколко дни отпуск по бащинство, след като се роди детето?

Благодаря!

Филип

Въпрос 6:

Уважаема г-жо Пощакова,

Обръщам се към вас с едно питане. Пенсионерка съм в България. Тук работя, като се осигурявам servicio domestico сама. Длъжна ли съм да декларирам пенсията си от България? Прочетох, че тя се води като доходи от втори източник. Какъв е размерът на данъка, с който могат да ми я обложат? А ако не декларирам, какви са санкциите?

Благодаря ви предварително!

Димитрова

Въпрос 6:

Здравейте!

Моят казус е малко сложен, но ако ми дадете съвет, вероятно ще помогнете на много хора, които са изпаднали в подобна ситуация. Имам ипотека от 2007 година. Заемът за апартамента е само на мое име и на мъжа ми. Нямаме поръчители (авали), тъй като минахме през нещо като financiera, която ни уреди парите от банката – 198 000 евро. Само че сега плащаме по около 900 евро на месец ипотека, заради т.нар. clausula suelo. Четох, че много често по съдебен път тази clausula suelo отпадала. Имаме ли шанс, ако заведем дело? Моля, дайте съвет как да постъпим.

Поздрави!

Румяна Василева

Въпрос 7:

Здравейте!

Имам въпрос във връзка с българските шофьорски книжки. Аз карам с такава, откакто живея в Испания (2006 г.). Придобил съм категория С у нас след резиденция. След като вече е в сила новата директива на ЕС, когато изтече срока на валидност на свидетелството ми за управление на МПС, аз трябва да го сменя в страната по постоянно пребиваване (Испания). Затова искам да знам следното: като подам документи за подновяване на книжката тук, ще ми се запазят ли категориите, взети у нас след резиденция?

Благодаря за вниманието!

Чавдар Монов

 

Отговорите на адв. Дора Пощакова са публикувани в брой 531 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: