Нова дума

Нови промени в испанското наказателно право

Нови промени в испанското наказателно право

16 април 2015

На 31 март тази година, с Устройствен закон 1/2015, бе въведена нова сериозна реформа на испанския наказателен кодекс, която засяга българската общност по един специфичен начин.

Особеността е по отношение една категория от дребни престъпления, известни като „фалтас“ (faltas) или „простъпка“ (съгласно стария български наказателен кодекс от преди 1945 г.). Характерно за простъпката в Испания до сега бе, че тя не се водеше за престъпление и наличието й не превръщаше в рецидив последващо по-сериозно престъпление.

С новата реформа, обаче, повечето простъпки ще се приравняват на леки престъпления, по които ще се налагат наказания от 6 месеца до 1 година затвор. Като цяло отново ще се налагат наказания във вид на глоби и общественополезен труд, но тези леки престъпления вече ще се вписват в криминалното досие на извършителя.

Нека припомним, че досега с подобни наказания се наказваше всяка съседска препирня, леко сбиване, лека хулиганска проява, както и многобройните случаи на конфликти между съквартирантите в дадена квартира, включително и български граждани. 

След реформата, някои части от простъпките ще се считат вече за престъпления, а друга част ще се пренасочат към гражданското и административното правосъдие.

 

Пълният текст на адв. Дора Пощакова може да прочетете в брой 528 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: