Нова дума

Отново за пенсии и помощи

25 декември 2014

Въпрос 1:

Здравейте!

Имам няколко запитвания към адв. Дора Пощакова:

Получавам субсидии след 52 г. Тази година навърших 64 г. Идващата 2015 г. до 11.09. ще получавам тези субсидии, представила съм стажа от България тук, в Испания – Торевиеха, където живея. Искам да знам колко време преди навършването на 65 г. трябва да подам документи в Сегуридад Сосиал (пенсионното) или наново трябва да подавам образците за трудовия стаж, като веднъж съм ги дала в ИНЕМ, нямам никаква представа.

Искам да знам от по-рано, ако се налага да вземам някакъв документ от България.

И следващият ми въпрос е: имам 12 години и няколко месеца в България втора категория. Тук признават ли се за нещо или не? Тъй като бях чувала, че в България се преизчисляват за трета и ти дават повече години за пенсия.

И следващият ми въпрос е: тъй като сега имаме право само на 15 дни да напускаме Испания, когато сме пенсионери, на колко време имаме право да излизаме от Испания?

Предварително ви благодаря!

Вили Вангелова

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Имам молба, ако можете да ми отговорите на следния въпрос: с договор аграрио от 13.07.2010 г. и от 05.04.2011 г., излизам болнични до 04.04.2012 г., за което заплащах купони всеки месец. Въпросът ми е задължена ли съм да заплащам купоните от 01.01.2012 г., тъй като автоматично договорите станаха General и имам ли право на субсидио?

Благодаря предварително.

Калинка

 

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Пощакова,

На 66 г. съм и получавам българска пенсия. От 5 г. съм в Испания и имам 6 месеца осигурителен испански трудов стаж. Мога ли да кандидатствам за испанска пенсия? Какви са минималните условия (стаж и възраст) за нас, българите, за да получим испанска пенсия?

Като благодаря предварително, оставам с уважение:

Трифон Кожухаров

Мадрид

 

Въпрос 4:

Здравейте!

Аз съм с 4-часов договор и ще ми се наложи да получавам паро за първи път, а в бюрото така и не уточниха колко ще получавам... Ще бъда благодарна, ако изясните нещата.

Павлина

 

Отговорите на тези въпроси, изготвени от адв. Дора Пощакова, може да намерите в брой 520 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: