Нова дума

Адвокатът съветва

30 октомври 2014

Въпрос 1:

Здравейте!

Казвам се Йорданка. Работя като домашна помощница и имам 4 години трудов стаж в Испания, от които 2 съм се осигурявала сама и 2 – с договор от работодателя. В момента също работя с договор. На 25.02.2015 г. навършвам 63 години и въпросът ми е – мога ли да се пенсионирам? Предполагам, че ако се пенсионирам по-рано, и пенсията ще бъде по малка. След навършване на 65 години ще го променят ли на това, което реално трябва да получавам?

Благодаря предварително!

Йорданка

 

Въпрос 2:

Благодарение на адв. Пощакова и на в. „Нова дума” се информираме по много въпроси, с които се сблъскваме тук, в Испания. Пожелавам ви дълги години ползотворна работа.

Имам един въпрос към адвокат Дора Пощакова:

При закупуване на апартамент тук, по какъв начин трябва да бъде записан, за да нямат право децата на съпруга ми (който е испанец и имам с него испански църковен брак) на наследство? Трябва ли да е само на мое име?

Моля д ами отговорите малко по-подробно и ако не е във вашата компетентност, да ме насочите кой може да ми даде нужната информация.

Много ви благодаря.

Венка

 

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Пощакова,

Работех като домашна помощница 5 години и 8 месеца. Осигурявана бях на минималната тарифа за работна седмица, работех като гледачка. На 58 г. съм. Отидох да кандидатствам за помощи, казаха ми, че нямам право на никакви помощи.

Бихте ли ме посъветвали какво и как да постъпя и мога ли да си изтегля парите за осигуряването ми?

Благодаря ви предварително и ми простете, че ви притеснявам.

Верка Георгиева

 

Въпрос 4:

Здравейте!
Моят въпрос е следният. Съпругът ми е на 59 г. През 2013 г. пуснахме документи за помощи над 55 г. в социалните във Валенсия. Изискаха трудов стаж в България 25 г. и 7 месеца, заедно с U1 и U2 – E205 и 1 година испански стаж. Всички документи бяха изпратени в пенсионното, като от социалните ни казаха. Че има доста години и има за получаване на помощи до пенсия, но получихме отговор от пенсионното, че не достигат 23 дни. Дадоха му 11 месеца по 426 евро. В момента е без доходи и аз съм без работа. На 55 г. съм и съм работила без договор и нямам право на помощ. Ако съпругът ми си намери работа за 1-2 месеца с договор, може ли да подава отново за помощи? Ща има ли право?

Моля, дайте ни съвет как постъпим.

Предварително благодаря!

Диана Илиева

 

Въпрос 5:

Здравейте!

Може ли да ми дадете информация как стои въпросът с дипломите от България? Има ли нужда да се превеждат и легализират у нас и след това да се валидират в Испания? От България ни казаха, че вече няма нужда там да се извършва това, а трябва да се прави тук, в Испания., но къде, не ми е ясно. Дали в Мадрид или може във всяка една провинция? Аз живея в Гандия, предполагам, че трябва във Валенсия да се извърши това, но къде, не знам.

Благодаря ви предварително!

Петър Антонов

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от адв. Дора Пощакова, може да прочетете в брой 516 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: