Нова дума

Важат ли ограниченията за пътуване в чужбина, ако имам испанско гражданство и получавам добавка „por minimos“ към пенсията си?

Важат ли ограниченията за пътуване в чужбина, ако имам испанско гражданство и получавам добавка „por minimos“ към пенсията си?

10 юли 2014

Повод за този материал (който е своеобразно продължение на статията „Колко дълго могат да отсъстват от Испания пенсионерите, получаващи специалната добавка за резиденция”, публикувана в брой 491 на „Нова дума”) ми дадоха няколко читателски писма. Цитирам едно от тях, като умишлено го съкращавам до текста, който е необходим за темата на статията:

„Уважаема госпожо Пощакова,

Обръщам се към Вас от мое име и от името на други български граждани с резиденция в Палма де Майорка (Балеарски острови) с молба за отговор на следния въпрос:

Получаваме различна и противоречива информация от служителите на INSS за това, колко време имат право да пребивават извън Испания в една календарна година тези пенсионери, които получават допълнение към пенсията, т. н. Complemento por minimos, resp. por residencia (Real Decreto 523/2006 де 28 abril). Тази информация варира от 15 дни до 1 месец, а в последно време се говори за 6 месеца.

…Бих искала да подчертая, че ние не оспорваме правото на INSS да проверява дали тази категория пенсионери действително живее в Испания (което е условие за получаване на посоченото допълнение), но е налице крещящо противоречие с духа на ЕС за свободно движение на хора и стоки и ограничението, което ни се налага при пътуване –  дано не прозвучи преувеличено, но това обстоятелство, освен че ограничава свободата ни, ни кара да се чувстваме като затворници.

Ще Ви бъда много задължена, ако ми изпратите професионалния Ви отговор, естествено когато Вашето време и ангажименти позволяват това. В случай, че има някаква нова наредба по този казус, бих Ви помолила да посочите, къде е публикувана същата.

Благодаря Ви предварително за любезното съдействие.

С уважение: Мария Недева“

Изводите на нашата читателка, за жалост, са неточни. Измамно лесно е да приемаме желаното за действително, а още по-лесно е – без да сме добре информирани – да вадим неточни заключения. Лесно и опасно.

Връщайки се на основния въпрос – може ли хем да получаваме добилата популярност добавка „por minimos“ или „complemento residencia” (в случая представляваща допълнение към испанската контрибутивна пенсия), хем да живеем извън Испания за период, надвишаващ...

 

Пълният текст е публикуван в брой 509 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: