Нова дума

Субсидии и пенсиониране

Субсидии и пенсиониране

12 юни 2014

Въпрос 1:

Здравейте, живея в област Арагон. Загубих правото си на помощи, защото от последната молба бяха минали 13 месеца. В момента съм бременна в 8-мия месец и от INEM, Seguridad Social и Servicios Sociales ми казват, че нямам право на абсолютно нищо. Моля за информация къде трябва да попитам или ако може да ме посъветвате какво да правя...

Благодаря ви предварително!

Таня

 

Въпрос 2:

Здравейте, адв. Пощакова!

Казвам се Марийка Кирилова Николова и бих искала да ви задам един въпрос, за което ви благодаря предварително.

В България имам трудов стаж – 38 години, 9 месеца и 23 дни. Пенсионерка съм там с месечна пенсия от 258 лв. и 78 ст. Тук, в Испания, имам 5 години и 6 месеца cotizados a Seguridad Social. От месец февруари 2014 г. съм на subsidio – mayores de 55 años и в същото време работя por 32 horas al mes con contrato indefinido като limpiadora a un edificio – propiedad privada. Като титуляр на фамилията ми се дава това право.

Моят въпрос към вас е следният:

Мога ли, когато навърша 61 години (на 05.10.2014 г.), да се предпенсионирам (prejubilación) в Испания – voluntariamente, с общ трудов стаж от България и Испания 44 г. и 4 месеца?

Благодаря ви!
Марийка – Калпе (Аликанте)

 

Въпрос 3:

Здравейте!

Имам следния въпрос:

Скоро навършвам 64 г. Пенсионерка съм в България от 2010 г. с 35 г. стаж. Осигурявана съм тук General, на 8 часа, като limpieza de empresa за 5 г. и 3 месеца върху 1087 евро.

В момента съм на паро до 14 юли. В INSS ми казаха, че като навърша 64 г., мога да се пенсионирам в Испания. С мъжа ми не живеем заедно, но нямаме развод. Какви документи ми трябват от България за пенсионирането ми тук?

Предварително ви благодаря!

Надя

 

Въпрос 4:

Здравейте!
Казвам се Даниел Ангелов. Имам следния въпрос:

Получавам субсидии от 426 евро от 2010 г., като възрастен над 52 години. Имам документ, че трябва да ги получавам до 2018 г. Тази година ще навърша 61 г. Трябва ли да се предпенсионирам по новия закон, който важи за задължително предпенсиониране на 61 г., ако получаваш субсидии над 55 години, или моето положение е заварено и остава да ги получавам още няколко години? Ако трябва да се предпенсионирам, бихте ли казали какви документи са необходими?

Благодаря ви!
Даниел

 

Въпрос 5:

Здравейте!

Имам няколко въпроса, свързани с мъжа ми.

Работил е две години в Испания, при наши приятели, които са от дълги години там. Бил е шофьор в тяхната фирма и поради това, че не знае испански, е подписвал договора си за работа като самоосигуряващ се, без да му изплати дължимите заплати – около 20 000 евро. Работил е във фирма в Гандия – Валенсия, от 2007 г. до 2009 г .

Какво може да ни посъветвате и какво може да се направи в този случай?

Благодарим Ви предварително.

С уважение, Ваня

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от адв. Дора Пощакова, са публикувани в брой 507 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: