Нова дума

Подновяване на адресна регистрация, инвалидна пенсия, помощи и църковен брак с испанец

3 октомври 2013

Въпрос 1:

Здравейте!

От 6 год. работя и имам постоянен трудов договор. Имам дете на 6 год. и до сега имах човек, който го гледаше, но от тази година нямам и обмислям да напусна работа доброволно, за да се грижа за детето си. В същото време работодателите ми имат нужда от мен. Моят приоритет е детето! Трудовият ми договор е целогодишен (през летния сезон съм на пълен работен ден, но от тази година, поради кризата, съм на половин работен ден. Как да постъпя, за да запазя правата си, ако напусна работа доброволно? Говорих с работодателите си, ако напусна сама, но те са на друго мнение, тъй като съм им необходима целодневно и нямат възможност да ми изплатят финикито.

С уважение, Мария

 

Отговор 1:

Здравейте, Мария!

При доброволно напускане на работа нямате право да получавате контрибутивни и неконтрибутивни помощи за безработица.

Посъветвайте се наистина подробно със специалист какво точно да предприемете при така създалата се ситуация.

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Искам да споделя нещо, което ще помогне на много сънародници да си спестят нерви и неприятности, защото със сигурност най-много страдаме от незнание, но за съжаление незнанието не е оправдание. Ето какво ми се случи – поисках от съответните служби в Мурсия емпадронамиенто за внучето си и между другото се възползвах да помоля и за едно общо за всички, регистрирани на нашия адрес, и с ужас установих, че аз и мъжът ми липсваме като регистрирани в собствения ни дом. Служителката поясни, че от 6 месеца са ни отписали, защото не сме се пререгистрирали. Оказа се, че на всеки 5 год. емигрантите трябва да се пререгистрират, за да не бъдат заличени от адресната регистрация. Наясно съм какви могат да бъдат последиците – не живее в Испания, губи права. Трябваше да се регистрираме наново.

Имам такъв въпрос – преди на 2 год. минаваха ревизия вечер късно и питаха все още ли живеят регистрираните на адреса – от кога е промяната и може ли да сме потърпевши, след като никой не ни е известил писмено, нито сме подписвали подобно условие при регистрирането си? Може ли да имаме неприятности за тази половин година, в която сме били незнайно къде и как да се защитим срещу подобни неприятности – достатъчно ли е, например, да се представят фактури за ток и вода, с които да докажа, че в жилището се живее?

Надявам се да получа отговор на въпроса си от компетентно лице, за което предварително благодаря. Пропуснах да поясня, че от 8 год.имаме собствен дом, т.е. преди 8 год. сме се регистрирали и за пръв път ни се случва това.  

С поздрав, Магдалена

 

Отговор 2:

Здравейте, Магдалена!

Благодаря за повдигнатия от Вас въпрос, тъй като той наистина е много интересен.

Запознавайки се подробно със законодателството, уреждащо материята, установих, че...

 

Отговорите на адв. Дора Пощакова с публикувани в брой 489 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: