Нова дума

За майчинството в Испания и за смяната на шофьорските книжки

За майчинството в Испания и за смяната на шофьорските книжки

5 септември 2013

Въпрос 1:

Здравейте!

Бих искала да попитам адв. Пощакова при какви условия се получава майчинство в Испания? Какви права има бременната жена (и след това младата майка) при защита от уволнение? Прословутия чек бебе от 2500 евро е премахнат отдавана, но дава ли държавата някаква помощ за раждане на дете? Има ли месечни детски надбавки?

Благодаря предварително!

Поздрави!

Б. Цекова

 

Отговор 1:

Здравейте, г-жо Цекова,

Основните права на майката са уредени в чл. 133 bis до чл. 133 septies на испанския Общ Закон за Социално Осигуряване (Ley General de la Seguridad Social).

За да получават този тип обезщетение, майката трябва да отговаря на следните условия:

Да е регистрирана в испанската система за социално осигуряване и да притежава осигурителен стаж от минимум:

- 0 осигурени дни за майки на възраст до 21 години;

- 90 осигурени дни за майки на възраст от 21 до 26 години в рамките на последните седем години, предхождащи датата на раждането на детето, или 180 осигурени дни за целия период на трудовия стаж;

- 180 осигурени дни за майки на възраст над 26 години в рамките на последните седем години, предхождащи датата на раждането на детето, или 360 осигурени дни за целия период на трудовия стаж.

Размерът на помощта е 100% от съответната регулираща основа или така наречената „основна работна заплата“ (съществуват специални таблици за изчисляване, с които няма да Ви обременявам). Този тип помощ се получава от датата на излизането в отпуск по майчинство до дата на връщането на работника на същото или на друго съвместимо работно място.

Процедура за придобиване на обезщетението за майчинство:

Започва се по инициатива на работничката чрез подаването на стандартизирана молба (solicitud en modelo normalizado) до съответната Dirección Provincial de la entidad gestora, в която трябва да се опише поводът, началната дата и разпределението на почивките за съответният бенефициент, както и данните за съответния работодател. Молбата се придружавана от серия допълнителни документи.

 

Пълният текст е публикуван в брой 487 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Daniel 20/09/2013

    Thanks for your <a href="http://syixmeorjl.com">thhtuogs.</a> It's helped me a lot.