Нова дума

Какво се случва, ако не плащам ипотеката

Какво се случва, ако не плащам ипотеката

11 юли 2013

Въпрос 1:

Здравейте!
Живеех във Испания, но от 2 години съм в България.  Имам един въпрос към адвокат Пoщакова, свързан с имоти.
Когато живеех в Испания, с майка ми закупихме имот (силно казано „закупихме” – изтеглихме заем от банка). Имам представа, че ако този имот спре да бъде плащан, банката си го взима и го пуска на търг, продава се и т.н., но примерно ако ни остава да плащаме 90 хил. евро, а имотът се продаде за 50 хил. евро, остават едни 40 хил. евро висящи, които предполагам си стоят там и дори трупат лихви с времето и се увеличават. Можете ли да ми обясните какво точно се случва в такава ситуация? И всъщност въпросът ми е, дали като остане някаква сума на мое име, имат право да си присвоят имот от друга държава също на мое име (България в моя случай)?
Изобщо какво се случва след спиране на плащане?


Поздрави,
Йоана Аспарухова

 

Отговор 1:

Здравейте, Йоана!

Въпросът Ви е добър, защото има много сънародници в подобно на Вашето положение.

Така наречените от Вас „40 000 евро висящи“ е сериозен остатъчен дълг с поне 15 годишна давност.

На въпроса Ви: „Какво се случва в такава ситуация?“ ще отговоря, че дългът в Испания остава. Нещо повече – в брой 481 на вестник „Нова Дума“ има много подробно описание на един от механизмите за събирането в България на испански дългове.

Към настоящия момент поне аз не разполагам с информация за преследване на български длъжници в България за дългове, натрупани в чужбина, но внимавайте – юридически има такава възможност.

Помнете: след спиране на плащането, дългът остава и се трупат лихви.

 

Пълният отговор на адв. Дора Пощакова на този и на други читателски въпроси може да прочетете в брой 484 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. anonimus 28/09/2014

    Ne sam jurist,no ot opit znam,che shte vi namerat i shte priberat svoeto....taka e v EU. Moj priatel taka zakasa. Imashe dalg 5000€ za 8godini stanaha 20000, sada mu pribra vsichko ,apartament,via,kola v BG!