Нова дума

Помощи и пътуване в чужбина

27 юни 2013

Въпрос 1:

Здравейте!

Истина ли е, че от INEM вече са отменили изискването да не може да се напуска Испания без разрешение, ако получаваш помощи или паро? Казаха ми, че доста хора ги били осъдили и вече е отменено.

Благодаря предварително!

Сашо Иванов

 

Отговор 1:

Здравейте, Сашо,

Поставили сте много важен въпрос. На 18.10.2012 г. социалната зала към испанския Върховен съд постановява ключово тълкувателно съдебно решение за уеднаквяване на доктрината.

Преди да анализирам накратко решението, пояснявам, че съгласно испанското законодателство, подобен тип съдебни решения целят коригирането на правното тълкуване, извършвано от правораздавателните органи, но само когато е налице противоречие със специално подбрани предходни съдебни решения (така наречените „контрастни съдебни решения“).

За да се приложи подобно съдебно решение по друг случай и между други страни, трябва да е налице абсолютно идентична ситуация като факти, правни основания и претенции на страните.   

Казано на по-опростен език, Испания, както и България, са страни, в които решенията на техните върховни съдилища нямат силата на закон и не се прилагат автоматично.

Постановяването на това съдебно решение не води до автоматичното облекчаване на ситуацията за излизане от Испания на безработните български граждани, получаващи контрибутивната помощ за безработица („паро“) за период по-дълъг от 15 календарни дни.

 

Пълният отговор на този и на още други въпроси, подготвени от адвокат Дора Пощакова, може да прочетете в брой 483 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: