Нова дума

Данъчна декларация, пенсиониране в България

6 март 2014

Въпрос 1: Здравейте! Имам няколко въпроса от различни области, на които бих искала чрез вас да получа разяснение от адвокат Пощакова. 1. Става дума за declaración de la renta. Имах намерение да правя миналата година. Работя като домашна помощница и имам alta в Seguridad Social от две къщи. Общо получавам 930 евро – плащат ми на ръка. Попитах познат, занимаващ се с подобни услуги, и той ми каза, че след като не ми плащат по банков път, няма нужда да...

[ Още ]

АДВОКАТЪТ СЪВЕТВА: Възможност за възстановяване на NIE, субсидии, наследници в Испания

20 февруари 2014

Здравейте, адвокат Пощакова! Имам няколко въпроса към вас, свързани с наследяването. Мой познат, живял дълги години в Испания, пенсионер по болест тук с 350 евро, се разболя тежко, замина си за България и след няколко дни почина. Единственият наследник е брат му, който си живее у нас. Какви стъпки трябва да предприеме той, за да получи достъп до банковата сметка на починалия тук и да си прехвърли парите, които са останали в нея? Вярно ли е, че испанската държава удържа някакъв данък върху парите, оставени в наследство, и ако да – какъв процент? Променя ли се тази ситуация, ако има завещание? Оказа се също, че починалият има дълг към Seguridad Social...

[ Още ]

Паро за самоосигуряващи се, загуба на NIE, помощи

Паро за самоосигуряващи се, загуба на NIE, помощи

23 януари 2014

Адвокат Дора Пощакова отговаря на читателски въпроси и разяснява законовите положения за аутонумос, паро, помощи и за риск от загуба на регистрация в регистъра на гражданитe от Европейския съюз.

[ Още ]

Накъде след спечелено дело за връщане на пари

26 декември 2013

Въпрос 1: Здравейте! Чрез вас искам да задам един въпрос към адвокат Пощакова, ако може. Имах проблем с един испанец, подадох жалба (денунсия) и го осъдих. Съдията отсъди в моя полза и той трябва да ми заплати 600 евро.

[ Още ]

Помощи за хора без стаж. Семейни делби

28 ноември 2013

Адвокат Дора Пощакова отново разяснява актуални теми за нашите читатели, отговаряйки на въпроси за възможността за получаване на помощи за хора без трудов стаж и за собствеността на имущество, придобито по време на брак.

[ Още ]