Нова дума

Алкохол и шофиране

Алкохол и шофиране

22 януари 2015

Какво се случва, ако шофираме пили? Колко е допустимата норма алкохол в кръвта? Специално за читателите на „Нова дума”адвокат София Николаева разяснява основните положения по тази тема. Как се мери съдържанието на алкохол в Испания? Съдържанието на алкохол, отчетено в дъха чрез издишване, се мери с апарат, наречен етилометър (най-разпространен е марка DRÄGER), който може да покаже резултата в милиграм за литър в издишвания въздух (mlgr/l aire espirado) или в TAAE (Tasa de Alcohol por Aire Espirado). Когато става дума за кръвна проба, резултатът излиза в грам за литър концентрация на алкохол в кръвта...

[ Още ]

Отново за пенсии и помощи

25 декември 2014

Здравейте! Имам няколко запитвания към адв. Дора Пощакова: Получавам субсидии след 52 г. Тази година навърших 64 г. Идващата 2015 г. до 11.09. ще получавам тези субсидии, представила съм стажа от България тук, в Испания – Торевиеха, където живея. Искам да знам колко време преди навършването на 65 г. трябва да подам документи в Сегуридад Сосиал (пенсионното) или наново трябва да подавам образците за трудовия стаж, като веднъж съм ги дала в ИНЕМ, нямам никаква представа.

[ Още ]

За българските договори на шофьорите, помощите за безработица и инвалидните пенсии

За българските договори на шофьорите, помощите за безработица и инвалидните пенсии

27 ноември 2014

Адвокат Дора Пощакова отново отговаря на редица читателски въпроси. В този брой разяснява информация за българските договори на шофьорите, за помощите за безработица и за инвалидните пенсии. Ако и вие имате питане, може да ни го изпратите на редакционния ни адрес или на имейла.

[ Още ]

Адвокатът съветва

30 октомври 2014

Чрез вестник "Нова дума" адвокат Дора Пощакова отговаря на редица читателски въпроси. В този брой разяснява предсрочното пенсиониране в Испания, наследството и легализирането на българските дипломи. Ако и вие имате питане, може да ни го изпратите на редакционния ни адрес или на имейла.

[ Още ]

Клопките при покупка на недвижим имот в Испания

Клопките при покупка на недвижим имот в Испания

2 октомври 2014

Решението да си купим недвижим имот е много сериозно. Обикновено то е свързано или с похарчването на всичките ни спестявания или с тегленето на голям ипотечен заем. Настоящата статия на адв. Дора Пощакова се базира на опит, придобит както на испанския, така и на българския имотен пазар. И на двата пазара, за жалост, има подмолни камъни и луфтове.

[ Още ]