Нова дума

Голям празничен спектакъл на Т.А.Н.Г.Р.А.

zoom Голям празничен спектакъл на Т.А.Н.Г.Р.А.

19 декември 2019

Българската културно-просветна асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. (Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades) е вярна на своята традиция. Тя отново организира голям новогодишен фолклорен спектакъл, посрещнат възторжено от публиката и участниците в него.

Със съдействието на общината в Усера – един от всичките 21 градски района на испанската столица, – събитието се състоя в културния център Месета де Оркаситас.

В събота, 14 декември, още преди обявения начален час (18,30) се бяха събрали десетки българи. Много скоро залата с 250 седящи места се изпълни до краен предел. Хората бяха петимни да видят и чуят танцьорите и певците от създадената през 2004 г. в Мадрид асоциация (тя ръководи и българското неделно училище „Христо Ботев“ в Алкала де Енарес, както и училищата в Леганес, Уманес де Гуадалахара и Сан Агустин де Гуадаликс), както и специалните гости от България – танцово студио „Месамбрия“ и Младежка фолклорна формация при Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър с директор д-р Денислав Кехайов и хореограф Тони Йотов.

Пред „Нова дума“ г-н Йотов каза, че от 45 години Обединената общинска школа по изкуствата ежегодно обучава около 200 деца и юноши. В момента школата наброява 220 възпитаници, които се занимават в класове по български народни танци, народно пеене, пиано, актьорско майсторство, изобразително и приложно изкуство. Школата е редовен участник в национални и международни фестивали и е изнасяла концерти в много страни – Германия, Белгия, Унгария, Швеция, Дания, Гърция, Русия, Канада, САЩ и други. Хореографът Тони Йотов съобщи, че за спектакъла в Мадрид от Несебър са дошли 64 млади изпълнители: „Това е първата им проява на испанска сцена“.

…Пред големия празничен плакат с надпис: „Весела Коледа! Щастлива Нова година!“ председателката на асоциация ТАНГРА Деяна Иванова откри спектакъла и предостави сцената на общо около 100 изпълнители на народни хора, ръченици, песни, обичаи от всички краища на родината.

Всяко едно от изпълненията – от коледарските танци и „Копаница“, през родопските и странджански напеви, северняшките, южняшките и шопските бързи стъпки, – беше посрещано с бурни ръкопляскания и възторжени възгласи от дошлите млади, малки, по-възрастни българи и немалко испански приятели.

Накрая беше спазена и друга традиция – общо хоро, в което се включиха много хора от публиката.

За всички присъстващи беше очевидно, че спектакълът изпълни своята мисия да покаже и докаже непреходността на българския дух, който е в дълбоките корени на фолклорното изкуство.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: