Нова дума

Училищният звънец ни събра отново в Барселона

zoom Училищният звънец ни събра отново в Барселона

19 септември 2019

И пак е време за началото – изпълнено с надежди цялото,

с усмивки, трепети, желания, и с планове  и обещания.

И с цели – от мечтите по-високи,

маркиращи най-вярната посока!

 

Училищният звънец събра отново деца, родители и учители в събота, 14 септември, за откриването на новата учебна година в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона. След химна на България, който изправи на крака всички в Aula Magna, тържествената церемония откри директорът на училището Стоянка Колева.

„Новото начало е едно по-високо стъпало по стръмната стълбица на живота, която се изкачва по-леко с помощта на знанието. По този път ще вървим заедно – ученици и родители. А в края на учебната година ще сме придобили нови знания и умения, така нужни за човешкия просперитет!”, обърна се към присъстващите г-жа Колева. Тя прочете и специалното приветствие от и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров.

Директорът на училището пожела на първокласниците, които бяха най-развълнувани, и на останалите малки и по-големи ученици да овладяват необятните простори на знанието с доверие към своите учители. На преподавателите г-жа Колева напомни да създават, пазят и развиват най-голямото богатство – „нашите възпитаници”, а на родителите – да бъдат по-близо до децата си и да вървят заедно напред с техните учители.

Първият учебен ден продължи със стихотворения и песни, а след разлятото менче с вода за късмет всички малчугани опитаха от вкусните питки с мед и минаха под венеца на успеха. По-късно учебните занятия на децата и срещите на учители и родители продължиха в класните стаи, където учениците получиха своите учебници.

Новата учебна година беше открита и във филиала на БНУ „Св.св. Кирил и Методий” в град Мойет дел Вайес, където се обучават българчета и деца от смесени бракове.

През 2019 г. единственото българско училище в Барселона отбеляза 10 години от създаването си като дейност на Асоциация за приятелство и сътрудничество България – Каталуния „Св. Георги”. Неговите врати са отворени за всички деца от 1-12 клас, които искат да общуват свободно, да четат и пишат на български език, да изучават историята и географията на България.

Към образователния център функционират детска градина (3-5 г.) и подготвителна група – 6 г. Освен извънкласните занимания по български народни танци за деца, вокална група и клуб „Родолюбие”, съществува и танцов състав за възрастни ФФ „Гергьовден”.

 

от екипа на БНУ „Св.св. Кирил и Методий” – Барселона

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: