Нова дума

Приз от Международен театрален фестивал за деца от Валенсия

zoom Приз от Международен театрален фестивал за деца от Валенсия

6 юни 2019

На 13.05.2019 г. театралният състав при БНУ “Родолюбие“ гр. Валенсия, Испания, към Асоциация на българката „Бялата лястовица“, се представи на 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ в  Тополовград, в което взеха участие 19 любителски трупи от Канада, Молдова, Австрия, Украйна, Сърбия и България.

След едноседмична театрална надпревара, журито с председател Калин Сърменов определи наградените. Сред тях е и една за театралната трупа към БНУ „Родолюбие“ гр. Валенсия, която получи приза „Театрални надежди“ – плакет, грамота и парична премия, за постановката „Михал Мишкоед“ по Сава Доброплодни с режисьор Веселина Пенкова.

Участието в Международния фестивал на любителските комедийни театри остава едно незабравимо преживяване за децата, наситено с емоции, усмивки и много ентусиазъм. Те очакват с нетърпение следващата среща в българското училище, новата пиеса, новите роли, нова среща с български актьори, следващото излизане на сцена.

Във връзка с честванията на 24 май и в рамките на Месец на България 2019, организиран ежегодно от Асоциация на българката „Бялата лястовица“, пиесата “Михал Мишкоед“ бе представена пред българската общност на 25.05.2019 г. в Музея за история на Валенсия. Младите “театрални надежди“ развеселиха и разчувстваха препълнената зала, в която освен българските гости, присъстваха и гости от Словакия, Румъния и Испания.

Надяваме се, че бе поставено началото на една нова културна традиция сред българската диаспора в Испания, която да бъде продължена и занапред, с безрезервната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, за която благодарим сърдечно.

Също така, поднасяме нашите поздравления към организаторите на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира – Читалище “Св.Св. Кирил и Методий – 1894“ гр. Тополовград, за професионализма , всеотдайността и любовта към театъра, както и нашите искрени благодарности за отправената покана за участие , топлия прием и внимание.

 

Веселина Пенкова,

учител към БНУ„Родолюбие“ – Валенсия

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: