Нова дума

Съборът „На мегдана на другата България“ събира за пети път българи в Ла Нусия

zoom Съборът „На мегдана на другата България“ събира за пети път българи в Ла Нусия

9 май 2019

На 11 и 12 май 2019 г. в испанския град Ла Нусия (провинция Аликанте, Валенсианска автономна област), ще се проведе петото издание на събора на българските фолклорни групи, създадени от българи, живеещи извън граница „На мегдана на другата България“. Курортното градче, обявено от Европейския парламент за „най-добро Европейско селище на спорта за всички времена“, поема щафетата от гр. Милано, където през 2018 г. се проведе четвъртото издание на събора.

Двудневният фолклорен фестивал ще бъде под надслов „Балканджийско веселие“ и ще включва дефиле по централните улици на града, изпълнение на български хора и фолклорни танци на централния площад пред кметството на града (Plaza Mayor de La Nucia), на площад „Auditori de Les Nits“ и в културния център „Auditori de la Mediterranea“. И в двата дена програмата ще завършва с Хоротека на открито, която ще продължава до полунощ. Очаква се в събитието, определено като най-големият български събор зад граница, да вземат участие 62 български фолклорни групи от 13 страни с общо над 1000 участници.

Съборът се организира от българската асоциация за фолклор и култура АФК „Балканджиите“ с подкрепата на генералното консулство на Република България във Валенсия и кметството на град Ла Нусия и ще се проведе под патронажа на съпругата на президента на Републиката г-жа Десислава Радева.

По този подовл генералният консул Цветелин Цолов проведе среща с кмета на град Ла Нусия г-н Бернабе Кано. В разговора двамата обсъдиха предстоящото събитие, като г-н Кано обеща пълното съдействие на общинските власти за организацията и провеждането на събора.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: