Нова дума

50 неделни училища ще получат целево финансиране за 2019/2020 учебна година

25 април 2019

50 съботно-неделни училища от Испания са включени в Списъка на българските неделни училища в чужбина за следващата (2019/2020) учебна година, утвърден със Заповед № РД09-1080/09.04.2019 г. на министъра на образованието и науката – за финансово подпомагане от Министерството на образованието и науката по Постановление на МС № 90/29.05.2018 г.

За първи път Българско неделно училище „Иван Вазов” в Логроньо, което е към Българско културно сдружение „Родина БГ”, ще получава целеви субсидии за обучението на учениците си. Досега школото беше финансирано по програмата „Роден език и култура зад граница“.

Българско неделно училище „Родна реч” в Тудела към Културна асоциация на българите в Навара „Орфей БГ” също е включено за първи път в Списъка по постановлението.

Останалите училища са финансираните и досега в Мадрид, Валенсия, Барселона, Сеговия, Алкоркон, Ривас, Торехон, Алсира, Торент, Аликанте, Бенидорм, Ел Раал, Коядо Виялба, Алкала де Енарес, Бургос, Валядолид, Витория, Гандия, Дения, Малага, Леганес, Енгера, Кастейон, Хатива, Хетафе, Марбея, Мостолес, Мурсия, Паленсия, Палма, Памплона, Йорет де Мар, Сарагоса, Сан Агустин де Гуадаликс, Сория, Тарагона, Тафая, Торевиеха, Фуенлабрада и Уманес де Гуадалахара.

Съгласно изискванията на ПМС № 90/2018 г. от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и науката се осигуряват средства за подпомагане на обучението по учебните предмети български език и литература, история и цивилизации и география и икономика в частта им, отнасяща се до историята и географията на България в училища зад граница, в които се обучават най-малко 20 деца.

Припомняме, че за настоящата учебна година МОН отпусна на училищата в Испания близо 1,4 млн. лева. Размерът на средствата по норматив за постоянни разходи за Испания е 10 500 лв., а нормативът за дете/ученик в присъствена форма на обучение е 270 лв.

Средствата за постоянен разход се предоставят на българските неделни училища за покриване на сумите за наем, отопление, осветление, вода, административни разходи, външни услуги и за осигуряване на дейностите по възпитанието, подготовката и обучението на деца и ученици.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: