Нова дума

Повече от 1200 души празнуваха във Виялба на пролетния фестивал „България в сърцето ми”

zoom Повече от 1200 души празнуваха във Виялба на пролетния фестивал „България в сърцето ми”

4 април 2019

Едно пътуване през магичните земи на България – това предложиха организаторите на първия пролетен фестивал „България в сърцето ми” в Коядо Виялба на присъстващите повече от 1200 гости. Мащабното събитие на асоциация „Балкан” – Collado Villalba, и танцова формация „Да тропнем от сърце“ се проведе на 31 март и събра на една сцена  десетки изпълнители от различни краища на Испания.

Прекрасни водещи разказваха на присъстващите за българските обичаи и традиционни празници, за уханното розово масло, за полезното кисело мляко и още интересни факти за нашата родина... След това представяха всеки участник в концертната програма и изпълнението му: Кристина Владимирова, Давид, Мартин и Виктор Каракашеви, Мариана Стоичкова, Станимира Недялкова, Ивияна Умурска, Елиа Лъчезарова, Моника и Анджелина, Младен Стоянов и Христо Красимиров, Румен Велев – родопска гайда, Мария Йорданова – цигулка, фолклорните състави „България-Мадрид“, „Да тропнем от сърце“ – Коядо Виялба, „Дивна България“ – Ривас, „Огнени ритми“ – Валядолид, самодеен състав към асоциация „Българска роза“ – Малага, формация за български фолклор „Балкан“ – Мадрид, танцова формация „Родина“ – Сеговия, детска група за народни танци „Азбукарчета“ към неделно училище „Аскао“ – Мадрид, групата за традиционни танци на Casa de Castilla y León. Невероятни гласове, прекрасни инструментални и танцови изпълнения, пъстри народни носии и истинско усещане за България – това се носеше от сцената в продължение на часове. А тези емоции завладяваха и публиката. Кръшни хора се виеха между работилниците за боядисване на великденски яйца, изработка на мартенички и на картички за деня на майката и между щандовете за български сувенири и лакомства. Погледите на всички привличаха изложбата на Държавната агенция за българите в чужбина „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение” и битовият кът, в който бяха подредени различни ръчно направени изделия.

С „добре дошли“ към гости и участници във фестивала се обърнаха посланикът на Република България в Кралство Испания г-н Иван Кондов и кметът на Коядо Виялба – г-жа Мариола Варгас Фернандес.

Г-жа Варгас Фернандес отбеляза, че Коядо Виялба е кметството в автономна област Мадрид, в което живеят най-много български граждани и подчерта: „Вие сте част от нашия живот… Това е вашият дом и сме много щастливи да споделяме този прекрасен град – Коядо Виялба, с всички вас“. След това благодари на участници и публика за невероятното събитие.

 

Пълният текст е публикуван в брой 624 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: