Нова дума

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция в Малага

zoom Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция в Малага

7 март 2019

На 2 март (събота) в град Малага се проведе Конференция на Българските неделни училища в чужбина. Конференцията се организира от Министерството на образованието и науката и Първо българско неделно училище “Родина“ към Асоциация “Малага-България-2010“, с любезното съдействие на Посолството на Република България в Испания и Асоциацията на българските училище в чужбина  и медиен партньор  Образователен вестник „Аз Буки“.

В работата на срещата взеха участие г-н Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, г-н Иван Кондов - посланик на Република България в Кралство Испания, г-н Цветелин Цолов - генерален консул в град Валенсия, г-жа Наталия Михалевска -директор на Дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа -МОН, г-н Асен Петров - държавен експерт в Дирекция “Училищна мрежа на българите зад граница, заместник директора на Издателство „Аз Буки“ госпожа Татяна Дикова, представители на Асоциацията на българските училища в чужбина, училищни ръководители и учители от неделни български училище, представящи организации от  различни  страни и  представители на  Асоциацията  на съседите в Каранке.

Във форума участваха и представител на Департамента за езиково обучение към СУ „Св Климент Охридски“, на Пловдивския университет,  ръководителят на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, както и представители на български организации, които работят с български училища в чужбина чрез предоставяне на платформи и материали за електронно  обучение.

Възможностите за електронно обучение по български език бе тема на конференция за развитието на българските неделни училища. Форумът, организиран от Асоциация „Малага-България“, събра представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.

Министър Вълчев посочи, че електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците. Ще има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по „Български език и литература“ по общата европейска езикова рамка.

Училищата, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сетрифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група, получават допълнителни средства от българската държава.

Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и география на България. Във форума участваха представители на ИТ фирми от България, които предоставят възможности за електронно обучение в чужбина, както и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

Министър Вълчев отбеляза колко е важно чрез езика, традициите и културата да се съхрани обичта към България. По думите му това е особено полезно за родените в друга държава. Затова и МОН подпомага както обучението по роден език, история и география, така и часовете по родолюбие, свързани със съхраняване на националната идентичност.

11 105 438 лева е отпуснала българската държава за 362 неделни училища. В Испания те са 50 и ги посещават 3500 деца. Близо 2 милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година.

***

Сцената в залата, в която се проведе конференцията, бе декорирана от саморъчно изработените  платна на г-жа Юлиана Любенова -учител в ПБНУ „Родина“, а залата бе украсена с портретите на даровитата ни сънародничка  художник г-жа Ася Цолова.

По време на обявената почивка учениците от ПБНУ „РОДИНА“  поздравиха гостите  с песни и танци подготвени от музикалния ръководител към училището г-жа Татяна Панчова и ръководителя на ученическия танцов състав „Звездици“ г-жа Наска Тодорова. А за всички  участници бе приготвена вкусна торта от  Даниела – майка на ученичка от училището.

Главна тема на конференцията бе въввеждане на електронното обучение  и развитието   на българските  неделни училища, както и  провеждане на курсове за квалифициране на преподавателите.

Конференцията премина в приятна и спокойна атмосфера.

 

Петранка Костадинова,

председател на Асоциация „Малага-България-2010“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: