Нова дума

Трети фолклорен фестивал „Завило се хоро, извило се“ в Реус

zoom Трети фолклорен фестивал „Завило се хоро, извило се“ в Реус

10 януари 2019

Щедро раздаван талант, красиви народни носии, нови приятелства, бурни аплодисменти,  много емоции. Третият фолклорен фестивал „Завило се хоро, извило се“ през ноември продължи поставеното преди три години начало на единение и на популяризиране на нашите фолклорни съкровища. Цялата фестивална програма, продължила две седмици, беше посветена на 1 ноември – Ден на народните будители, един все по-важен и все по-нужен ни празник.

Едно мащабно събитие като фестивала „Завило се хоро, извило се“ не може да се осъществи без финансова подкрепа. Организаторите изказват своята дълбока признателност на Николай Тодоров, д-р Ивайло Ценов, Иванка Иванова, Камен Кръстев, Явор Aнаниев, Денчо Гугутков. Благодарим от все сърце!

Във фестивалната програма се откроиха три събития – конкурс за детска рисунка, голямо хоро и концерт на фолклорните състави.  

За първа година Асоциация на българите в провинция Таргона „България“ и Българско неделно училище „Свети Седмочисленици“ обявиха конкурс за детска рисунка на тема „Будителите са сред нас“ за деца от всички български общности. Всъщност това е и първият конкурс от такъв мащаб, организиран от българско училище в Каталуния. Проявата беше подкрепена и от Държавната агенция за българите в чужбина (която осигури част от наградите), издателство „АзБуки“, любимото радио на българите по света „Татковина“ и Образователен блог (единствения професионален блог на български учител в чужбина). Специалната награда – таблет Huawei, беше предоставена от Асоциация „България“.

Получиха се 252 рисунки от България, Германия, Молдова, Италия, Испания. Прекрасни творби на цяла плеяда талантливи деца. Силно впечатление направи наличието на две тенденции в концепцията на рисунките – поглед, обърнат към нашите будители в миналото, – отец Паисий, Иван Вазов, Ботев, Левски, Светите Седмочисленици, светите братя Кирил и Методий, Георги Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър; и другото направление – трудът на съвременния български учител. Част от конкурсните творби бяха представени на вниманието на каталунската публика в изложбената зала на Casal de donas в Реус. На официалното откриване на експозицията присъства и началничката на отдел „Гражданско участие“ в кметство Реус госпожа Монсерат Флорес Джуанпере.

Журито беше силно затруднено в избора си на победители и затова удвои наградите:

 I възрастова група /5-10 години/

I място - Яница Тодорова Хараламбуева ,  ОУ"Отец Паисий" гр. Бяла, България

I място - Йоана Тернианова, БНУ "Св.св. Кирил и Методий" Барселона, Испания

II място - Йоана Теодорова Бъчева, ДГ “Иглика”  Плевен, България

II място - Мария Данаилова Дянкова, II ОУ "Св. П. Хилендарски", Раднево

III място - Наталия Петрова Колева, ДГ “Ален мак”  25 Стара Загора, България

III място - Ная Иванова Стоянова , ДГ”Соня”, група “Мечо Пух”, Велико Търново, България

III място - Иван Георгиев Петков, СУ "Нешо Бончев" гр. Панагюрище, България

II възрастова група /11-14 години/

I място - Далия Драгомирова Димитрова , 49 ОУ "Бенито Хуарес" София, България

II място - Ния Доброславова Божилска, 49 ОУ "Бенито Хуарес" София, България

III място - Анна Робул, МОУ "Парканская  СОШ №1 им.А. Стоева", Молдова

III възрастова група /15-18 години/

I място - Зейнеб Меджит Исуф, СУ“Отец Паисий“ с.Люляково, България

I място - Хафисе Хасан Мутла, СУ “Отец Паисий“ с.Люляково, България

II място - Емилио  Спинели, БНУ "Асен и Илия Пейкови" Салерно, Италия

III място - Анастасия Балова, Теоретичен лицей“В.Машков“ , Молдова

Специална награда

Мелиса Реджеб Иса, СУ “Хр. Смирненски“ с.Черноочене, България

Оригинална идея

Марк Костов, 10 години, БНУ „Св. Седмочисленици“ Тарагона – Реус, Испания

Награда на РС

Илиян Любомиров Денов, ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ Ботевград, България

 

Отделът по туризъм към кметство Реус предостави на участниците и  гостите на фестивала възможност два дни (3 и 4 ноември) да посетят напълно безплатно три туристически обекта в града, образци на модернизма – Гауди център (Реус е родното място на Антони Гауди и Корнет), Институт „Пере Мата“ и камбанарията на приората „Свети Петър“.  

На 3 ноември се осъществиха две събития от фестивалната програма. Предварителният замисъл – флашмоб, се трансформира в голямо българско хоро на площад „Evarist Fàbregas i Pàmies“. Хубаво, цветно и колоритно  нашенско хоро. До опитните танцьори, врели и кипели във фолклорните български страсти, се нареждат малките, сега прохождащи звездички. Люля се Реус в ритъма на хорото и приветства българското шествие. С танци под звуците на гайдата начело с българското знаме шествието премина през централния площад, зави се хорото пред кметството и продължи да се  извива по градските улици все така красиво, пъстро, българско...

На сцената на театър „Санта Лусия“ български фолклорни състави се надпреварваха да покажат талант, изобретателност, приемственост между поколенията. С песни, с танци, с душа и сърце беше сътворено нещо прекрасно. Театралната зала беше твърде тясна за публиката. Фоайето на „Санта Лусия“ оборудвано с голям екран, който показва директно случващото се на сцената, също не успя да побере всички, които искаха да висят поредното чудо на българския дух. Защото всяка една песен, всеки един танц, всяка една музикална интерпретация е чудо, откъснало се от душата на твореца и изпълнителя.

Прекрасни български състави!

„Българска роза“ от Плама де Майорка, „Китка“ и „Веселяци“ от Лондон, „Т.А.Н.Г.Р.А. от Мадрид, „Шарени мъниста“ от Памплона, „Весело хорце“ от Сарагоса, децата от българско училище „Паисий Хилендарски“ – Лерида,  подкрепени от гайдаря Слави Танев, „Изворче“ – Реус, Ирина Маринова и малката, но многообещаваща певица Йоанна Йонасон от Барселона, танцьорите от Kънтри група  Реус взеха участие в третото издание на „Завило се хоро, извило се“.

Всяка група, всеки изпълнител даде от себе си талант, страст и една голяма любов към България и българското.

Специален гост на концерта и на българското училище беше господин Ангел Джамбазки – евродепутат. От сцената на театър „Санта Лусия“ той се обърна към всички с много мили и затрогващи думи. Една фраза няма да забравя. Вклинила се е дълбоко в съзнанието ми: „Не забравяйте – България ви чака.“ ....

Госпожа Монсерат Флорес Джуанпере и госпожа Мария Долорс Серда Лозано, завеждаща отдел „Образование“ в кметството поздравиха участниците и гостите и изказаха пожеланията си за успех на фестивала.

След края на концертната програма, когато публиката се разотива, скътала прекрасни емоции в сърцето, съхранила чудесни мелодии и гледки в ума, на участниците се полага особена почивка. Танцували и пяли за публиката, те пяха и танцуваха за танца, за изкуството в хоротеката, която се превърна в естествено продължение на концерта.

Да запазим българския дух и самосъзнание, да популяризираме нашия фолклор и култура, да се опознават и сприятеляват артисти от различни краища на Европа – това са основните задачи на фестивала „Завило се хоро, извило се“.

И те се изпълняват при всяко негово издание.

И ще се изпълняват и при следващото.

На 2 ноември 2019 година.

В Реус.

....

Красиви са нашите хорА и ръченици, копаниците и буенека. Красиви са и народните ни носии, шевици и накити. Красива са българите в порива си да съхранят, да устоят, да бъдат българи.

 

Илиана Т. Илиева-Дъбова

Реус

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: