Нова дума

Български концерт на 23 декември закрива коледния фестивал на културите „Ла Навиденя” в Мадрид

zoom Български концерт на 23 декември закрива коледния фестивал на културите „Ла Навиденя” в Мадрид

20 декември 2018

За четвърта поредна година България участва в коледния фестивал „Ла Навиденя” в Мадрид. Той се организира в културния център „Матадеро” от кметството със съдействието на близо 60 посолства. Основната цел на ферията в Мадрид е да даде повече видимост на културното многообразие на испанската столица, да създаде пространство за забавление и взаимно опознаване на културите и обичаите на различните народи, както и да пресъздаде честването на Коледните празници от всички краища на света. Програмата обхваща близо 300 прояви и събития с безплатен достъп за широката публика, предназначени за най-различни възрасти и интереси: спектакли, дегустации, кино, танци, игри, детски работилници и други.

В първия ден – 14 декември, посланик Иван Кондов и Мануела Кармена, кмет на столицата, откриха щанда на България, който бе организиран от българското посолство, съвместно с асоциация „Балкан”. По стар наш обичай кметът на Мадрид и останалите гости бяха посрещнати с хляб и сол и с менче вода, полята за късмет. Българки в народни носии поднесоха сувенири и подаръци и разказаха за традициите ни, съпровождащи важните моменти и светлите празници в живота на всеки българин, където и да се намира по света. Испанските гости останаха впечатлени от радушното посрещане и изказаха своите искрени поздравления и пожелания за отлично представяне на страната ни по време на фестивала.

На 18 декември България отново участва в програмата, като асоциация „Слово“ направи детска работилница за коледна украса.

Коледният панаир продължава до 23 декември (неделя), когато с голям фолклорен концерт страната ни ще се представи на сцената в „Матадеро“ (адрес: Paseo de la Chopera, 10 - Madrid, metro Legazpi). Началото е в 17,30 ч., а програмата е разнообразна. Децата от българските неделни училища към асоциация „Балкан“ ще представят няколко народни песни и танци. След това започва програмата на танцов състав „Балкан“, която включва шопски ритми и представяне на кукери. Финалът е запазен за общо хоро с публиката и сурвакане.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: