Нова дума

Концерт във Валенсия по случай Денят на народните будители

zoom Концерт във Валенсия по случай Денят на народните будители

1 декември 2018

Празничен концерт по случай Денят на народните будители се проведе в тържествената зала на Валенсианския културен център „La Petxina“ на 10 ноември т.г. Събитието беше организирано от генералното консулство във Валенсия в рамките на Международния план на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.

Публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на фолклорните формации към седем български асоциации, действащи на територията на консулския окръг на генералното ни консулство във Валенсия. На сцената се представиха фолклорна формация „Български ритми“ към  асоциация „Прогрес“ –  гр. Валенсия; ансамбъл „Българи“ към асоциация „Аибе Балкан“ –  гр. Хатива; ФГНПТ „Българска роза“ към  асоциация „Бялата лястовица“ – гр. Валенсия; фолклорна формация „Еделвайс“ към Асоциация „Св. София от Леванте“ от гр. Торрент, танцов състав „Българи от Коста Бланка“ към асоциациите „Паисий Хилендарски“ и „Българи“ –  гр. Бенидорм, и танцов състав „Пробуда“ към асоциация „Пробуда“ – гр. Гандия. Инициативата беше подкрепена и от българските асоциации „Хан Аспарух“ от гр. Кастельон де Ла Плана и „Прогресо Аликанте“ от гр. Аликанте. Гост-изпълнители в програмата на концерта бяха известните български оперни певци от Държавна опера Варна – Илина Михайлова (сопрано) и Деян Вачков (бас), които изпълниха националния химн на България. Участие взеха и професионалният музикант Красимир Христов с изпълнение на автентична родопска гайда, народната певица Райна Иванова, младата състезателка по художествена гимнастика, носителка на многобройни награди  Магдалена Иванова и спечелилата три поредни първи места от международния конкурс на ДАБЧ „Прехвръкна птичка“ Мирена Иванова.

На сцената бяха изложени портрети на личности от историята и книжовността на България, а по време на събитието беше прожектирана фотоизложба, представяща културно-историческото наследство и природата на България.

На официалното откриване присъстваха заместник-кметът по културата и историческото наследство Глория Тейо, делегираният представител на местното правителство в ЕС Хоан Калабуч, Генералният директор на Generalitat Valenciana по въпросите на културата Кармен Аморага, директорът на Историческия музей Хавиер Марти Олтра и други представители на местните институции. Гости на събитието бяха и деканът на консулския корпус, акредитиран във Валенсия, Леополдо Лопес и други консули, представители на академичните среди и български граждани.

Събитието беше открито с реч на генералния консул Цветелин Цолов, последвана от изказвания на всеки един от деветте председатели на български асоциации.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: