Нова дума

Фолклорен концерт-спектакъл „Сватба“ в Хатива

zoom Фолклорен концерт-спектакъл „Сватба“ в Хатива

15 ноември 2018

Генералният консул на Република България във Валенсия Цветелин Цолов откри фолклорен концерт-спектакъл „Сватба“ на 3 ноември т.г. Събитието бе по случай 10-годишнината на първия български фолклорен състав в област Валенсия – ансамбъл „Българи“ – Хатива, към асоциация на българите „АИБЕ Балкан“ - Хатива.

Ансамбълът има над 350 участия в регионални, национални и интеркултурни събития, от които 10 международни участия в страни от Европа и Африка, и до момента е печелил много награди. „Българи“ е единственият български танцов състав, записан в официалния културен каталог на област Валенсия.

Спектакълът „Сватба“ е поглед към миналото и традициите и разкрива магията на сватбения обичай. Концерт-спектакълът съдържаше популярни фолклорни песни и танци, които се пеят и танцуват почти в цяла България, предимно на сватбени тържества.

В постановката взеха участие и гост-изпълнители – танцов състав „България“ от град Палма де Майорка и фолклорна формация „Гергьовден“ от Барселона.

На събитието, което се състоя в тържествената зала на общинския културен център „Сан Аугустин“ в Хатива, присъстваха над 300 български и испански граждани. Сред официалните гости бяха заместник-кметът по културните въпроси на града и други представители на местните власти.

В словото си генералният консул Цветелин Цолов поздрави както Ансамбъл „Българи“ по случай неговата десетгодишнина, така и останалите участници и гости. Той сподели увереността си, че фолклорът, в частност песенното и танцовото изкуство, са най-устойчивият и лесен начин за предаване на послания и изграждане на мостове както между хората, така и между различните народи и култури. Пожела на участниците здраве и сили, за да продължават да работят неуморно за запазване на българските дух и култура.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: