Нова дума

От Марбея до Палма де Майорка преписват "История славянобългарска"

5 юли 2018

Здравейте! Казвам се Анита Христова, председател на асоциация Марбея – България 2013 гр. Марбея, провинция Малага, Испания.

Нашата асоциация е създадена през 2013 с цел съхраняване на българската култура и традиции и създаване на българско неделно училище.

Училището ни е създадено преди три години, носи името "Св. св. Кирил и Методий" и вече работим по Постановление № 334 на МС, имаме детски фолклорен състав и театрална група от деца и родители. Към асоциацията има и фолклорна танцова група – "Българка", която активно участва в различни международни фестивали. Смятам, че българските неделни училища към асоциациите са Българските читалища по целия свят.

Повод за това писмо е една инициатива, която искаме да осъществим във връзка с 24 май, Ден на българската култура и славянската писменост, най-българския празник, патрон на нашето училище и петата годишнина от създаването на асоциацията. Със заседание на асоциацията взехме решение в продължение на една календарна година, с начало 24 май 2018 г. и финал 24 май 2019 г. да направим препис на "История славянобългарска", написана от Паисий Хилендарски. Книгата ще посети максимален брой населени места в Андалусия, където живеят български граждани, както и испанския остров Палма де Майорка. Ще се обърнем към български асоциации и други местни организации с подобна на нашата дейност, както и към известни обществени и културни личности. За финал ще организираме концерт "България пее и танцува за вас", на който ще поднесем преписа на книгата на почетния консул на България в Севиля г-жа Росио Васкес.

Ще се обърнем към информационните медии за популяризиране на това събитие и за да разкажем по интересен и различен начин за миналото, настоящето и бъдещето на прекрасната ни родина България.

Обръщам се към вас с молба да ни окажете сътрудничество и помощ, за да реализираме това начинание, което е част от нашата обща дейност за запазване на българския дух.

 

С уважение,

Анита Христова

Председател на Асоциация „Марбея – България 2013“

(тел. 674 573 898; e-mail: anita.hristova@marbella-bg.org)

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Prof.Y.Kirilov 13/07/2018

    Prezident na ASOCION,,CIENCIA Y CULTURA,,-Bg-ESPAÑA,Podkrepjame iniziativata,obadetini se na E-MAIL.
    electropuncture@abv.bg


  2. Prof.Y.Kirilov 21/07/2018

    Nashata Asoziazia predlaga da se prepishe ..Slavjano bulgatska istotia napidana 100godini po rano pt bulgarin zivjsl v Italia.