Нова дума

Във Валенсия отбелязаха 80 г. от спасяването на българските евреи

zoom Във Валенсия отбелязаха 80 г. от спасяването на българските евреи

29 май 2023

На 26 май 2023 г. Генералното консулство на Република България във Валенсия отбеляза тържествено 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието бе проведено в Културния център „Bancaja“ във Валенсия.

Програмата включваше представянето на изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста. Случаят България (1940-44)“ и прожекция на филма „Пътуване към Йерусалим“, копродукция на България и Германия с режисьор Иван Ничев, в присъствието на актьора Васил Василев – Зуека, участник във филма. Гости на събитието бяха български граждани, живеещи в област Валенсия, представители на Еврейската общност „Авив“ във Валенсия, генерални и почетни консули, акредитирани във Валенсия, кметовете на град Годея – Тереса Буено Маркес, и град Чиривея – Мишел Монтанер, представители на адвокатската колегия във Валенсия.

В своето приветствено слово генералният консул на Република България във Валенсия – г-жа Надя Кръстева, изтъкна смелостта и високия морал на българския народ по време на Втората световна война, устоял на натиска на нацисткия режим и спасил цялата си еврейска общност, наброяваща 48 000 души, от депортиране в нацистките концентрационни лагери на смъртта. Подчерта значението и измеренията на подвига на българското общество за спасяването на българските евреи и го определи като изключителен пример за днешните поколения в борбата срещу антисемитизма и всички прояви на омраза. В изказването си генералният консул обърна и специално внимание на ролята на българската  дипломация в спасяването на човешки животи по време на Холокоста. Дипломати като Никола Пецев, Любен Златаров, Никола Ванчев, Хенри Левенсон, Боян Атанасов, издали транзитни визи и спасили хиляди евреи, между които много деца и жени, са доказателство за храброст и за истински демократичния и толерантен български народ.

Консулът г-н Илиян Илиев запозна аудиторията с историческите факти и усилията на видни общественици, представители на Българската православна църква, политици и интелектуалци, които отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги опазят от лагерите на смъртта.

Специалният гост на събитието – известният български актьор Васил Василев- Зуека представи от първо лице историята на създаването на филма „Пътуване към Йерусалим“, след което гостите имаха удоволствието да се насладят на българо-германската продукция, разказваща по увлекателен и забавен начин за спасяването на две еврейски деца, които бягат от нацистка Германия.

След прожекцията гостите имаха възможност да обменят мнения за филма по време на коктейла и да разгледат изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста. Случаят България (1940-44)“ и да се запознаят с разнообразни документални свидетелства, свързани със спасяването на българските евреи.

 

Генерално консулство на

Република България във Валенсия


На снимката:

Генералният консул Надя Кръстева и консулът Илиан Илиев с консулския корпус, акредитиран във Валенсия


Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: