Нова дума

Посланик Андреев честити 24 май на българите в Испания

zoom Посланик Андреев честити 24 май на българите в Испания

21 май 2021

Уважаеми сънародници,

Скъпи ученици, учители, преподаватели, родители, дейци на науката и културата,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

За втора година сме изправени пред предизвикателство, което не ни позволява да отбележим този забележителен празник физически заедно, но от друга страна, то ни дава и възможността за пореден път да покажем тържеството на българския дух и на способността му да ни сближава, обединява и води. И ако всеки народ черпи сила от своето културно, историческо и духовно наследство, то нашият народ има много, с което да се гордее, като особено място в тази съкровищница заема именно писмеността.

Не е случайно, че 24 май е един любим за всеки българин ден, защото колцина са народите, които имат празник на своите букви, просвета и култура. Дълъг и нелек е бил пътят на предците ни през вековете и през много изпитания са минали те, но и в най-трудните си години са съумявали да съхранят и отстоят своето най-скъпо наследство – езика, писмеността и културата. Днес светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за съпокровители на Европа, а българската азбука далеч надхвърля границите на страната ни, като от 2007 г. насам е и една от трите официални азбуки в Европейския съюз – безценен принос на България в културното наследство както на континента, така и на света.

Дори в сегашния глобализиращ се свят, дълг на всеки от нас е и той да опази завета на онези преди нас и от своя страна да го предаде на идните поколения. В този смисъл учителите имат особено място и повод за гордост и радост в ден като днешния, защото не само са носители на това богатство, но са поели и отговорността да разпространяват свещения език на нашите деди сред бъдещето ни – децата. Благодарим на всички асоциации на българите на испанска земя и на неделните училища към тях, които неуморно и всеотдайно дават най-доброто от себе си за съхраняването на българския дух, език, традиции и родолюбие.

Затова днес ни е особено приятно да отбележим тази светла дата заедно – макар и виртуално – с видео, осъществено с ентусиазма и приноса на няколко асоциации на българите в Испания. С него бихме желали да отправим поздрав към всички Вас, скъпи сънародници, и най-вече към учениците, учителите, преподавателите и дейците на науката и културата, които въпреки, че са далеч от Родината, продължават да сеят семената на българското и да се грижат те да дават добър плод.

И така:

„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!“

Видеото може да бъде видяно тук

 

Посланик Алексей Андреев

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: