Нова дума

Иванка Иванова: Моят апел е за промяна на модела на гласуване

zoom Иванка Иванова: Моят апел е за промяна на модела на гласуване

3 март 2021

Активната гражданска позиция на живеещата в Испания сънародничка Иванка Иванова я направи популярна не само сред българите тук, но и в целия свят. Като председател на инициативния комитет за откриване на консулство в Барселона, тя организира петиция, която стигна до всички институции в България и допринесе за решението на Министерския съвет дипломатическата мисия да стане факт. Сега е предприела разяснителна кампания за попълване на електронни заявления за гласуване, за да бъдат разкрити секции за парламентарния вот на 4 април на повече места и повече хора да бъдат включени в избирателните списъци, за да се улесни гласуването. Разговаряме с нея по актуални теми, свързани с изборите.

- От години наблюдавате отблизо изборите зад граница и сте участник като член на СИК. Бихте ли коментирали кое е най-трудното в организирането им?

- Ще започна така: българи в чужбина и българи в България сме едно и никой не е в състояние да ни раздели! Нека помним, че „Глас народен – глас божи!“.

Въпреки строгите мерки в Испания, тя даде разрешение за провеждане на изборите за Парламент на България на 04.04.2021 г., и посочи своите Указания за Ковид 19 в режим на избори.

Над два милиона българи сме пръснати из целият свят и мерките ще са различни във всяка страна, дала съгласието си за провеждането на нашите избори. Много наши сънародници биха искали да упражнят вота си в България, но няма полети, изискват се PCR тестове, много рискове, много разходи.

Била съм член на секционна избирателна комисия, секретар, зам.-председател, председател и координатор за Барселона и за Каталуния. Не пестя сили и енергия, и споделям и помагам за разкриване на изборни секции, отнасям се с уважение към българските граждани, българските институции, църква и учители. Това е моят граждански дълг, който ме превърна и в инициатор на петиция за откриване на консулство в Барселона. Щастлива съм, че успях да предам опита си на млади хора, които могат сами да се справят не само с изборни секции. Трябва да предаваме опита и знанията си на младите поколения.

Относно гласуването зад граница – то е жива мъка, губене на много време, а финансовите разходи са огромни, но резултатът е минимален  – малко хора имат достъп до секциите, ние сме пръснати из страните, не сме много в едно населено място.

Организацията на сегашния модел е „уникален“, само вижте  през колко ръце минават (ЦИК-МВнР-Посолства-Ген.Консулства-общности-гласоподавател) информацията-указания , докато дойде до гласоподавателя, а той е най-важен. После след изборния ден следва предаване по обратната верига.

На кого е нужно тази бюрокрация? Може лесно и с един път: ЦИК-Гласоподавател с Електронно гласуване/регистриране. Винаги трябва да сме рационални и ефективни. Времето е пари, а сега в пандемията здравето е най-важно.

Моят апел към правителството и институциите е за промяна на модела на гласуване. Моля Ви, спестете на българските избиратели в България и чужбина кошмарите със секции, чували, комисии, командировки, транспортни и многото финансови разходи, които ги плаща народът. Създайте електронно гласуване – с телефон в ръка, с компютър, лаптоп. Лесно и удобно. Хората ще са щастливи и доволни. После могат да ходят за гъби, за риба, на разходки. Риск във всичко има, но не ги плашете неоснователно.

Имам и апел към българските гласоподаватели, които дават своя вот на доверие – те следва да упражняват контрол. Даваш доверие и следва да контролираш, да изискваш, да проследяваш какво се случва. Изборите са само първата крачка.

- В режим на пандемия, кое е основното за провеждането на вота?

- Много е важна добрата организация на комисията – спазване на указанията, които имат в процеса на гласуване, а сега съгласно и изискванията за спазване на Ковид 19 мерките, които не са малко.

За българите от Каталуния ще се прилагат епидемиологичните указания на автономната област. Припомням, че тук гласуваха за местен парламент на 14.02.2021 г. и за първи път в Испания се приложиха такива мерки в режим на пандемия. Тези указания обхващат целия процес и за нашите избори – от 03.04.2021 г. – подготовка на секцията, на 04.04.2021 г. – провеждането на изборния ден с отваряне на секцията в 07.00 ч. до затварянето й в 20.00 ч, след това преброяване на бюлетини, сканиране и пращане на протоколите до ЦИК.

Мерките са много стриктни и следва да се спазват. Такива са изискванията на Каталуния. Те са разпратени от Генералното консулство на България в Барселона до всички организации, които ще организират секции в областта.

Обхващат указания и изисквания за секцията, за хората отвън, изискванията за подготовка на секцията (кабини, урни, маси, врати, разделителни линии, хигиенни материали, бюлетини, дори не се допуска пипане на документа за самоличност, всички с маски, само и единствено се сваля за идентификация пред член от комисията).

Хората отвън следва да са в колона на 2,5 м разстояние, да не говорят помежду си. Вътре в секцията са още по-сериозни – тя следва да бъде така подготвена за изборите, както са указанията. Да има лице, което ще изпълнява ролята на чистачка, след всеки гласоподавател следва дезинфекция на урната, масите, както и една кутия, в която се поставя документа за самоличност, на кабината, задължително е да има и гел за дезинфекция на ръцете.

Един член от комисията следва да се постави като наблюдател и да следи за реда и разпределението на избирателите. Трябва да има разграничителни линии за разстояние отвън и вътре в секцията. всички да са с маски образец FFP2 и с ръкавици.

На никого не е приятно да има дълга опашка от хора, но в чужбина гласуването е свързано с пътуване на далечни разстояния и чакане. Получава се напрежение. Но комисията трябва да работи отговорно, да проверява данни и т.н. Става по-бързо и се обслужват двойно повече хора, когато се подават електронните заявления, които са и списък за гласуване. Крайният срок е до 9 март 2021 г.

- Защо призовавате всеки ден за масово попълване на предварителни заявления за гласуване зад граница?

- Заявлението за гласуване/регистриране на секции извън страната играе важна роля в няколко аспекта.

Законът позволява на българските граждани да упражнят своето конституционно право и без предварително заявление, като се задължават в СИК да попълнят декларация.

Предимствата на заявленията и най-вече на електронната форма за регистрация са много и улесняват както българските гласоподаватели, така и комисията.

Като няма електронно гласуване, поне налице е електронно заявление, което спестява много време и дава възможност за масово гласуване в секцията – бързо и лесно. Ето защо:

1. Изготвя се списък на лицата, заявили желание за гласуване. Гласуването става бързо и двойно повече хора се обслужват и не позволява да се образуват опашки.

2. Регистриране за откриване на Секция (60 броя заявления).

3. Масово участие в гласуването (спестява време за писане на ръка от страна на Комисията).

4. Проверка на регистрираните лица в чужбина с регистрите в България (ЕСГРАОН), за да няма дублиране.

5. Броят за секциите в страните от Европейският съюз е неограничен (извън ЕС са 35).

6. Избягване на опашки, което е важно в този момент на пандемия.

- Защо, според вас, все още няма електронно гласуване, въпреки че беше прието през 2016 г. след референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев? 

- Не мога да отговоря вместо депутатите, които коват законите. От мен ако зависи, отдавна щях да гласувам с две ръце за електронно гласуване не само за българите в чужбина, но и за българите в България. Лесно, бързо, спестява време, здравословно е, предполага масово участие и финансово изгодно.

На изборите през 2016 г. в СИК Барселона и други големи градове в други държави имаше много желаещи българи за гласуване, но малкото на брой секции и ръчното вписване на гласоподавателите даде своите недостатъци. Много български граждани не успяха да изразят своя вот. Дано сега, надявам се, да не се получи това, което се случи 2016 г. Защото недоволството на гласоподавателите пада върху секционната комисията, а не върху законотворците.

Като активист и участник в различните видове избори в чужбина, пледирам за електронно гласуване в този век на 5G технологии.

Работим от вкъщи, защитаваме и печелим проекти, записваме час за лекар, съд, община и всичко останало онлайн. Подаваме заявления/регистрация за гласуване извън страната. Кореспонденцията и документооборотът могат да са онлайн, обучението в училища и университети също и затова не виждам пречка за гласуване на избори онлайн.

Това ще е най-голямото предимство, улеснение за масово участие на българите зад граница и в България. България е страна с много IT специалисти. Няма от какво да се страхуват партиите и политиците. Суверенът е този, който предоставя власт и доверие.

Не е необходимо да се харчат толкова пари за секции, чували, транспорт, командировки и т.н. Предимствата са много. Категорична съм в това и заставам твърдо. Това е друга кауза, за която работя.

- Гласуването по пощата би ли било алтернатива за сънародниците, живеещи в чужбина?

- В Испания има този модел на гласуване, но не е с масово участие. Те имат създадена много добра система на обслужване и изградена мрежа на пощенски клонове. Но то е също една малка мини-секция. Не виждам да има много предимства пред секциите. Много хора пледират за този модел на гласуване пред електронното с мотива за тайната на вота. Риск има във всеки вид гласуване. Аз избирам електронното, което е рационално и ефективно. С този метод става бързо и не създава пречки за упражняване на конституционното право на българските граждани. За мен дори е редно вотът да е явен, така ще се знае кой за каква политика е гласувал.

- Какво е мнението Ви за въвеждането на многомандатен избирателен район (МИР) „Чужбина“, което би позволило на българите зад граница да имат свои представители в парламента, а не гласовете им да се преразпределят, както е сега?

- Редно е и е време вече да се приеме и да се разреши МИР на българите в чужбина. В момента този начин на гласуване в чужбина и разпределението на

нашите гласове реално не е справедлив.

Има страни като Испания, където не се разрешава чужда агитация или по-точно разясняване на партийни програми, в нашия случай – предизборни срещи на партийни лидери от България с българската общност. Информацията, която имаме, е от социалната мрежа, както и от телевизионните програми на българските телевизии и електронните медии, но не всичко достига до хората.

Ако има МИР в чужбина, българската общност ще има пряко участие в управлението на страната и ще упражнява пряк контрол.

Всеки един от гласуващите българи на всички избори си мечтае за промяна в България и споделя какво би го подтикнало да се върне в родината.

Мечтаем си за гражданско общество, което да не се примирява с неработещите институции и да търси отговорност от управляващите, за държава, работеща в интерес на гражданите си, с функциониращи институции, равенство пред закона и предоставяне възможност за достоен живот на всички.

Конституцията ни дава право да гласуваме, с което да определим последващото управление на България. Важното е всеки един от нас да покаже своята гражданска отговорност и активно да участва на изборите.

Голямата активност на българите в чужбина ни дава право за издигане на собствен МИР. Това дава възможност на българите да са в помощ за икономическото развитие на страната, образование, културата, уеднаквяване на социалната политика и най-вече за упражняването на контрол – да се сложи край на корупционни схеми.

В чужбина има добри български специалисти – юристи, дипломати, военни, интелектуалци, финансисти, архитекти, земеделци и са готови да дадат всичко от себе си за възстановяване на устоите на България. Много от тях имат усет, за да участват в МИР и са истински мотивирани.

- По традиция българите в Барселона са едни от най-активните по време на избори. Колко секции очаквате да бъдат разкрити

- Това е така и сега ще бъде същото. Сега участвам много активно в разяснителните указания на ЦИК за подаване на електронни заявления за гласуване/регистриране на секции в чужбина. Следя движението на електронните заявления, подканвам българите за какво е необходимо да гласуват и че са длъжни и отговорни пред себе си, децата си, внуците си, родината си да гласуват.

Желанието на хората е голямо и има много подадени електронни заявления в цяла Испания.

Този път ще бъдат открити сигурно над 50 секции в Испания, което е добре. Да не се получава струпване, опашки и да може да премине изборният ден спокойно. Има градове, които като Барселона вървят към втора, трета секция, което е добре и говори за активност на нацията ни извън пределите на страната.

Нека бъдем хора и да помислим и за здравето на нашите сънародници в секционните комисии. Не е лесно да бъдеш с маска над 10 часа.

- За първи път ще се гласува в Генералното консулство в Барселона, което бе открито след инициираната от вас петиция. Мислите ли, че това ще улесни организацията на вота в Барселона?

- Не мисля. Ние имаме опит много години във всички видове избори. Организирането на вота зависи от нас, опира до желанието на българите да гласуват, да вземат активно участие в изборите, да предоставят властта и доверието на най-добрите политики и депутати на България. Винаги сме участвали доброволно в организиране, разяснявали сме изискванията по подаване на Заявления за гласуване/регистриране на секции извън страната, съгласно Указанията на ЦИК.

- Защо е важно да гласуваме?

- Всеки един от нас е длъжен да участва в тези избори за смяна на системата на управление в посока за доброто на страната. Гражданско общество се изгражда с години. Не можахме да се обединим около най-важните моменти за развитието на страната или го правим много по-бавно и е недостатъчно. Реално се оказахме разделени, преди да се обединим.

Развитието на гражданско общество зависи от възпитанието ни. Всеки от нас трябва да е осъзнат гражданин, който да полага доброволен труд за кауза, за промяна на нещо конкретно в България.

Фундаментът и просперитетът на една страна са нейните хора. Именно заради това е нужно те да бъдат образовани и да даряват от своето време. Важно е да вземаш участие, да даваш гласа си на избори, да даваш доверието си, но и да развиваш умението да контролираш и да „дишаш във врата” на властта и институциите и да не си безучастен. Тогава си реално част от това общество.

За да изискваш от институциите, следва да си взел участие, а не да казваш: „Те са същите, всички са еднакви“ и да се оправдаваш. Това не е гражданско общество, това не са отговорни хора нито пред себе си, нито пред децата си и обществото.

Истинските граждани са и тези, които работят доброволно и дават от себе си, както например се случи с петицията за откриване на Генерално консулство на България в Барселона. Тази кауза успя да обедини над осем хиляди души и институции с една цел – да се създаде нещо в услуга и помощ на българските граждани от цял свят, независимо от партиен цвят, пол, раса, религия.

Важно е никога да не допуснем някой да ни купи съвестта, душата, достойнството; да бъдем честни и отговорни пред род и родина, пред героите си, отдали живота си, за да живеем ние! 

Сега от нас се иска да оставим една „чиста и свята България” на бъдещите поколения. Нужно е обединение на нацията и всички следва да вземат участие в парламентарни, президентски, местни и европейски избори.

Мечтая си за една спокойна, свободна България с усмихнати и щастливи хора и деца! Без стрес, без страх! Да има функциониращи предприятия, да няма безработни, да няма бедни хора, да няма болни хора и тъжни лица.

Да има ред и дисциплина, да има морал.

Не искам да мечтая, а искам в България всички да са равни пред закона, с право на развитие и реализация, без никой да се срамува да каже кой е и от къде идва. Искам България да се грижи за децата си, да насърчава раждаемостта и окуражава младежта, да подкрепя семействата и да осигурява достойни старини.

Името на страната ни в момента е във всички европейски и световни новини и е свързано с престъпни групировки и мафия. Боли ме, че страната ни се олицетворява с корупцията. Най-важно е да се възстанови доверието и уважението към институциите. България си има красотите, гостоприемството, образованите и толерантни граждани, но е смазана от нагли, алчни, необразовани, некомпетентни, недосегаеми и мислещи се за незаменими хора. А, истината е, че няма незаменими – идваш и си отиваш. Важно е каква следа ще оставиш след себе си. Трябва да дадем път за реализация на истинските патриоти, честните, почтените, знаещите, можещите и образовани млади хора и да има приемственост между поколенията.

Хубаво е връзката между млади и възрастни хора да се поддържа и развива. Едните са свидетели на прехода от 1989 г. и така могат да дадат съвет на младите, за да не се допускат същите грешки. Историята ни учи на много неща и не трябва да забравяме кои сме, кои са нашите апостоли на свободата и независимостта, кои са нашите учители и будители – прозорец към знания и откриване на светове. Аз съм оптимист и съм дълбоко убедена, че каузата на България не е загубена и вярвам в това. Желая да вдъхна същата вяра на всички българи и да им дам от моя оптимизъм. За финал ще цитирам една тибетска поговорка: „Когато имаш крайна цел, дори пустинята се превръща в път!“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: