Нова дума

Назначиха нов посланик на България в Испания

zoom Назначиха нов посланик на България в Испания

26 февруари 2021

С Указ № 49 на президента на Република България Румен Радев, директорът на дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“ в Министерството на външните работи Алексей Еленков Андреев (на снимката - вдясно) е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания със седалище в Мадрид. На основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България с Указ № 48 е освободен досегашният посланик Иван Илиев Кондов (на снимката - вляво). Двата указа, издадени на 16 февруари, са публикувани в брой 17 на Държавен вестник от дата 26.02.2021 г.  

Алексей Андреев е предложен за посланик с решение на Министерски съвет от 6 ноември 2020 г. В мотивите за назначаването, подписани от премиера Бойко Борисов, се посочва, че Алексей Андреев е дипломат с 25-годишен професионален опит в МВнР, натрупан в областта на многостранната, европейската, двустранната и консулската дипломация. Работил е на различни позиции в дирекции „Европейска интеграция“, „Консулски отношения“ (като референт за Кралство Испания), „Политически въпроси“, „ООН и сътрудничество за развитие“, а зад граница – в посолствата на Република България в Лисабон и Лондон, и в периода 2012-2016 г. – като заместник-постоянен представител към службата на ООН и другите международни организации в Женева.

Алексей Андреев е бакалавър по „Международни отношения“, магистър по „Европейска интеграция“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по „Международни отношения“ от университета Комплутенсе в Мадрид. Завършил е цялостния едногодишен цикъл на обучение в Дипломатическата академия на Кралство Испания. Владее английски, испански, португалски и руски и ползва френски и италиански език.

В мотивите се казва още: „Разполага с ценен секторен опит и познания, натрупани при работа в различни структурни звена на държавната администрация – Министерството на икономиката и Щаба на армията, и като директор на дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ в Министерството на труда и социалната политика за периода 2017 - 2019 г. – експертиза от важно значение за разширяване на отношенията с Кралство Испания в областта на търговията и инвестициите, а също и предвид, че в страната се намира една от най-големите български общности в Европа, в грижата за която са налице редица предизвикателства от културно, образователно, трудово и социално-осигурително естество.

Комплексният опит на Алексей Андреев ще му позволи максимално да допринесе за реализиране на широкия спектър от цели и интереси на Република България при задълбочаване и развитие на двустранните отношения с Кралство Испания и тези с Княжество Андора, което е предпоставка също за продължаване на високата степен на взаимодействие между Република България и Кралство Испания като държави – членки на Европейския съюз, със сходни интереси и близки позиции по водещи теми от европейския дневен ред.

Предвид отличната подготовка, развитите умения и качества, както и високата професионална компетентност на Алексей Андреев Министерският съвет счита, че като посланик на Република България в Кралство Испания и Княжество Андора той ще изпълнява отговорно и с професионализъм задълженията си в защита на интересите на Република България в отношенията с Кралство Испания и Княжество Андора“.

Очаква се скоро Алексей Андреев да връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI на официална церемония в кралския дворец в Мадрид.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Да се надяваме че новият го вълнуват спортните събития?
    Старият със нищо не го запомнихме!

    https://youtu.be/lWjk9zOEAK4