Нова дума

Отново български филм по испанските кина

zoom Отново български филм по испанските кина

11 септември 2020

От днес в киномрежата в Испания се разпространява нашумелият български игрален филм „Бащата” (2019 г.). Той спечели най-престижната международна награда, присъждана на български игрален филм в последните няколко десетилетия – „Кристален глобус“ от фестивала Карлови Вари 2019.

Режисьори и сценаристи на кинолентата са утвърдилият се вече творчески тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, за които това е трета пълнометражна продукция след „Урок“ (награден с премията Kutxa за нови режисьори на филмовия фестивал в Сан Себастиян през 2014 г.)  и „Слава“ (триумфирал на фестивала в Хихон през 2016 г.). Оператор е Крум Родригес, а в главните роли са Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова, Христофор Недков, Боян Дойчинов и Николай Тодоров.

За разлика от предишните два филма на творческия тандем, „Бащата“ не черпи своя сюжет от новините. Това е семейна драма с комични елементи. Историята ни пренася ден след погребението на Валентина, когато опечалените й съпруг Васил и син Павел научават, че тя настоятелно се опитва да се свърже по телефона със съседката. Шантавият и суеверен Васил тръгва на път, за да се срещне с популярен екстрасенс, който да го свърже с жена му. Павел се вижда принуден да хукне подире му, за да го предпази от беди. Двамата се впускат в разюздано приключение, което ще ги изправи лице в лице с вината, която изпитват към покойната, и ще им помогне да затоплят отдавна изстиналите си отношения.

Абсурдът е предпочитана тема за филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, но – както споделят те: „В „Бащата“ абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите“. Филмът си спечели блестящи отзиви от международната критика, а „Варайъти“ го нарече „филм-терапия, смесващ смях и скръб“.

В Испания българският филм е разпространяван от ЕLAMEDIA ESTUDIOS и от днес може да бъде гледан в Алкала де Енарес, Барселона, Лас Палмас де Гран Канария, Лерида, Мадрид, Луго, Малага, Сория, Валядолид и Самора. Ето и пълната информация:

 

ОТ 11 СЕПТЕМВРИ:

 

НАСЕЛЕНО МЯСТО

КИНОСАЛОН

1

ALCALÁ DE HENARES

DEHESA CUADERNILLOS

2

BARCELONA

MALDÁ

3

LAS PALMAS

MONOPOL

4

LLEIDA

SCREENBOX FUNATIC

5

MADRID

GOLEM

6

LUGO

CODEX

7

MÁLAGA

ALBÉNIZ

8

SORIA

CINES MERCADO

9

VALLADOLID

BROADWAY

10

ZAMORA

MULTICINES ZAMORA

ПРЕДСТОЯЩО:

 

НАСЕЛЕНО МЯСТО

КИНОСАЛОН

1

BARCELONA

BOLICHE

2

BILBAO

MULTICINES 7

3

CAMBRILS

RAMBLA DEL´ART

4

FERROL

DUPLEX

5

MAJADAHONDA

CINES ZOCO

6

PALMA

CINECIUTAT

7

SANT FELIÚ

BAIX

8

SANTA CRUZ DE TENERIFE

TEA

9

SANTIAGO

NUMAX

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: