Нова дума

България в Кралската библиотека на Кралския дворец в Мадрид

zoom България в Кралската библиотека на Кралския дворец в Мадрид

11 май 2020

В навечерието на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Кралство Испания, която отбелязахме на 8 май, в посолството на България в Мадрид бе получен необичаен подарък – компилация на информация за свързани със страната ни избрани текстове от Кралската библиотека в Мадрид, съставена от испанския историк и преподавател Хорхе Мартин Кинтана.

Сборникът със заглавие „България в Кралската библиотека на Кралския дворец в Мадрид” обхваща разнородни документи, най-старият от които е тълкование на Новия завет на Теофилакт Български (Теофилакт Охридски) и датира от 1554 г. В него са включени също данни за писма от испанската инфанта Мария Еулалия де Бурбон и принцеса Матилда до инфанта Пас де Борбон, в които се споменава българският цар Фердинанд І, писма на самия Фердинанд преди да стане цар и от периода след абдикацията му от престола. Включени са и пътеписи от пътуването до България и Румъния на испанския военен и писател Хоакин де ла Ляве и Гарсия, негова лекция за страната ни в Кралското географско дружество през 1908 г., документи за българското изкуство, фолклор и др.

Както самият съставител на компилацията отбелязва, сборникът е само отправна точка, целяща да разкрие наличието на множество свързани по един или друг начин с България документи, които биха могли да послужат за бъдещи изследвания и разработки и да допринесат за едно още по-голямо взаимно опознаване и сближаване между нашите два народа. По думите му, в Кралската библиотека има и други интересни материали, които си струва да бъдат проучени.

Хорхе Мартин Кинтана не за първи път пише за България и изважда на повърхността скрити съкровища от различни испански музеи и архиви. Страстен изследовател на страните от Източна Европа, през 2019 г. той координира специална публикация със заглавие „България в Мадрид”, която излезе в дигиталното списание „La Gatera de la Villa” по случай 3 март.

Подбраните от него документи за пореден път показват, че хората тъкат видими, а често и невидими нишки между държавите далеч преди институциите да направят това, както и че институционалните отношения от своя страна са толкова по-силни, колкото по-трайни и дълбоки са връзките между хората и колкото повече са допирните точки между тях. Компилацията е още един щрих в пъстрата палитра на взаимодействието между България и Испания през вековете – две страни, които днес се радват на по-приятелски, богати и перспективни отношения от всякога.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: