Нова дума

Посланик Иван Кондов поздравява българите по случай 24 май

zoom Посланик Иван Кондов поздравява българите по случай 24 май

24 май 2020

Уважаеми сънародници,

Скъпи учители и ученици,

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, съм особено щастлив да Ви представя изготвеното специално по този повод видео на Държавния културен институт „Посланията на Кирилицата“.

Утвърждаването на Кирилицата чрез Българската държава от Х век е процес на създаването на новата славянска цивилизация на Словото в Европа. Българската традиция приема, съхранява и предава във вековете славянското писмо и книжнина. В какви образи е сътворено, какви графични очертания приема този процес на утвърждаване на Кирилицата, разказват преподавателите от Националната художествена академия проф. Кирил Гогов и проф. Виктор Паунов. Представена е изложбата „Кирилицата – новата азбука на Европа“, а чрез нея се хвърля светлина върху вековната традиция да се утвърждава българският образ на писаното и печатното слово.

Видеоклипът е качен в YouTube канала на Държавния културен институт и можете да го видите на следния адрес:

https://www.youtube.com/watch?v=8hg3hqxBxDI&feature=youtu.be

Предлагаме на Вашето внимание също друго видео на Държавния културен институт „Останете си вкъщи с изкуство”:

https://www.youtube.com/watch?v=cYp8UK6fU_E

В деня на този най-български празник, на който честваме невидимото естество на словото, сътворило и сътворяващо всичко около нас и в нас, и едновременно с това неговия видим носител – нашата писменост, позволете ми да отправя специален поздрав и към учителите и учениците в българските неделни училища на територията на Испания. Благодаря Ви за Вашето родолюбиво дело, за Вашата отдаденост и посветеност, за това, че грижливо съхранявате корените си и давате своя безценен принос за запазването и разпространяването на българския език и култура по света. Вие правите така, че посланието на светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа – да пребъдва и в наши дни.

Честит празник!

 

Иван Кондов,

извънреден и пълномощен посланик на

Република България в Кралство Испания

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: