Нова дума

Външните министри на България и Испания: Доказваме отличното сътрудничество и по време на пандемия

zoom Външните министри на България и Испания: Доказваме отличното сътрудничество и по време на пандемия

8 май 2020

Отличното сътрудничество между България и Кралство Испания в условията на пандемията от коронавируса и общите европейски мерки за излизане от кризата бяха акцент в състоялия се днес видеоконферентен разговор между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството на Кралство Испания Аранча Гонсалес Лая.

Повод за разговора бе 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания, която честваме днес.

„Европа може да излезе по-силна от тази криза. През последните месеци станахме свидетели на множество примери за подкрепа и солидарност. Вярвам, че ще запазим най-доброто от тях“, заяви Екатерина Захариева.

 „Сътрудничеството ни с България в ситуацията на COVID-19 е много добро. В такъв момент разбираш кои са най-добрите ти приятели“, каза Аранча Гонсалес Лая.

Външните министри на България и Испания бяха единодушни, че завръщането към нормалния живот трябва да става постепенно, като на всеки етап се взимат предвид рисковете и ползите. Те подчертаха необходимостта от осигуряване на навременна подкрепа от страна на Европейския съюз за възстановяване на икономиките на страните членки, като тя не трябва да бъде за сметка на финансирането на традиционните политики на ЕС. В този контекст Екатерина Захариева изтъкна и помощта, която България оказва на страните от Западните Балкани и Източното партньорство, както и на международни организации във връзка със справянето с коронавируса.

Във връзка със юбилея от установяването на дипломатическите отношения външните министри изразиха съжаление, че заради ситуацията на пандемия предвидените културни събития не могат да бъдат осъществени. Те изразиха надежда, че мероприятията ще бъдат реализирани в скоро време.

Екатерина Захариева изтъкна близостта между двата народа. Испанският език заема второ място сред изучаваните чужди езици у нас. Испанският външен министър потвърди, че отношенията между двете страни са отлични и изрази надежда за все по-тясно сътрудничество помежду ни.

За 2019 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 2,08 млрд. евро. Испания е сред първите 10 инвеститори в България. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания в България към 01.01.2020 г. са в размер на 1,1403 млрд. евро. През 2019 г. България е посетена от 84 054 испански туристи, а Испания е посетена от 193 700 български граждани.

По данни на Министерството на заетостта и социалната сигурност българската общност наброява 197 373 души. В Испания функционират 50 български неделни училища.

Вижте част от историята на отношенията ни тук.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: