Нова дума

Консулството в Мадрид приема граждани единствено в спешни и неотложни случаи

zoom Консулството в Мадрид приема граждани единствено в спешни и неотложни случаи

16 март 2020

Консулството в Мадрид приема граждани единствено в спешни и неотложни случаи, съобщи специално за "Нова дума" Десислава Петрова
- първи секретар, завеждащ служба "Печат и култура" в посолството на България в Испания. Ето и подробният текст на съобщението:

Във връзка с разпространението на вирус Covid-19 в Кралство Испания, испанското правителство обяви „състояние на тревога“, което ще бъде в сила до 29 март 2020 г., като е възможно срокът на действието му впоследствие да бъде продължен. Правителството също така приведе в действие извънреден план с мерки за справяне с разпространението на вирус Covid-19, с които българските граждани, пребиваващи на територията на Испания, следва внимателно да се запознаят и стриктно да спазват. Граждани, които не спазват наложените мерки или не изпълняват конкретните указания на испанските власти, подлежат на санкции.

Във връзка със създадената ситуация посолството на България в Мадрид препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания освен в случаи на крайна необходимост, като предварително се информират дали границите със съседни на Испания държави не са затворени и въобще дали е възможно завръщането им в България към дадения момент.

Отчитайки влошената епидемиологична обстановка в Испания и приетите от испанското правителство извънредни мерки, както и предвид обявеното извънредно положение в Република България, се въвеждат и извънредни мерки, засягащи пропускателния и работния режим в посолството и консулската служба на Република България в Мадрид, както следва:

Работното (от 9 до 17 ч.) и приемното време (от 9 до 12 ч.) в консулската служба на посолството не се променят, но до второ нареждане в нея ще се приемат за обслужване единствено спешни и неотложни случаи на български граждани, като например издаване на временни паспорти. Във всички останали случаи, като например подаване на заявления за нови документи за самоличност, заверки на пълномощни, декларации и др. няма да се приемат граждани.

Преустановява се до второ нареждане и раздаването на готови лични документи във времето от 16 до 17 ч. Българските граждани, които имат спешна необходимост от новите си документи, биха могли да ги получат с куриерска фирма на своя адрес в Испания, ако дадената куриерска фирма в момента предлага тази услуга. За целта гражданите следва да се свържат с нас в работното време на посолството на следните телефонни номера: 913 456 651 и 913 455 761 или на някой от следните електронни адреси: Embassy.Madrid@mfa.bg или consuladobg.madrid@gmail.com.

В помещението за работа с граждани на консулската служба не се допуска присъствие на повече от един посетител, на когото се предоставя конкретната консулска услуга. Изключения се правят единствено за семейства с деца или за граждани, видимо нуждаещи се от придружител.

Докато изчакват реда си, гражданите следва да спазват максималното възможно физическо разстояние помежду си.

Гражданите, на които вече е предоставено съответното консулско обслужване, следва да напуснат незабавно помещенията на консулската служба и вътрешния периметър на посолството.

Граждани с видими симптоми на заболявания, предавани по въздушно-капков път, не се допускат до консулската служба и вътрешния район на посолството. Изключения от този режим се правят само при спешни хуманитарни случаи. В такива случаи съответните посетители и придружаващите ги лица задължително трябва да носят предпазни маски.

Консултации по консулски и други въпроси се извършват на горепосочените телефонни номера и имейли на посолството.

Посолството призовава гражданите да проявят разбиране относно необходимостта от предприемането на тази извънредни мерки, както и да спазват гореизброените разпоредби и препоръки.

Посолството се извинява за причиненото неудобство.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: